Amerikanci izveli zračne napade na džihadiste, iračka vojska probila obruč oko opkoljenog Amerlija

Foto: Hina

SAD JE izvršio u subotu zračne udare protiv pripadnika Islamske države nedaleko od opkoljenog šijitskog grada Amerlija u sjevernom Iraku i dostavio iz zraka humanitarnu pomoć civilima na tom području, priopćio je Pentagon.

Predsjednik Barack Obama odobrio je tu operaciju kako bi spriječio napad Islamske države na stanovnike Amerlija. Pomoć su dopremili američki zrakoplovi zajedno sa zrakoplovima iz Britanije, Francuske i Australije, rekao je glasnogovornik Pentagona Mark Wright.

Amerli je u okruženju snaga Islamske države više od dva mjeseca. U gradu je više od 15.000 ljudi, a naoružani stanovnici uspjeli su odbiti napade militanata.

Iračka vojska probila obruč oko opkoljenog Amerlija

Iračka vojska probila je u nedjelju obruč oko Amerlija i ušla u taj šijitski turkmenski grad koji su džihadisti opsjedali dva mjeseca, a građanima su pomoć zapadne zemlje u vodi i hrani dostavljale iz zraka.

"Naše su snage ušle u Amerli i probile opsadu" koju su džihadisti ultraradikalne skupine Islamska država (IS) nametnule 18. lipnja, izjavio je general Kaseim Ata, glasnogovornik sigurnosnih službi.

Sjedinjene Države pozvale su na stvaranje "široke koalicije koja bi obuhvatila što više zemalja" spremnih suprotstaviti se dosad neviđenoj prijetnji džihadista "Islamske države" (IS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Iraku, gdje su ultraradikalni sunitski džihadisti počeli 9. lipnja veliku ofenzivu, vojska je uz pomoć šijitskih milicija i kurdskih boraca (pešmerga) u subotu počela veliku operaciju kako bi probila obruč oko opkoljenog Amerlija, smještenog 160 kilometara sjeverno od Bagdada.

Ujedinjeni narodi strahuju da bi džihadisti mogli počiniti pokolj nad stanovnicima uspiju li ući u Amerli, nastanjen pretežito turkmenskim stanovništvom.

Australija će poslati oružje u Irak

Australija će poslati vojnu opremu i humanitarnu pomoć kurdskim snagama koje se bore protiv militanata Islamske države u sjevernom Iraku kao odgovor na zahtjev SAD-a, izjavio je u nedjelju australski premijer Tony Abbott.

Australija će se pridružiti Kanadi, Italiji, Francuskoj, Britaniji i SAD-u u akciji slanja oružja i humanitarne pomoći u sklopu multinacionalnih napora koje će koordinirati Irak i druge zemlje u regiji, rekao je Abbott.

"U Iraku je humanitarna katastrofa", kazao je Abbott. Istaknuo je da će Australija nastaviti raditi sa svojim međunarodnim partnerima u borbi protiv sigurnosne prijetnje koju predstavljaju militanti Islamske države.

Islamska država, radikalna islamistička skupina koja je posljednjih mjeseci zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, proglasila je otvoreni rat Zapadu.

SAD intenzivira napore za uspostavu međunarodne kampanje protiv pripadnika Islamske države. Tako se američki državni tajnik John Kerry založio u petak za široku svjetsku koaliciju u borbi protiv džihadista IS-a u Iraku i Siriji. Tjedan dana prije summita NATO-a u Walesu 4. i 5. rujna, šef američke diplomacije pozvao je u članku u New York Timesu na "zajedničku reakciju predvođenu SAD-om i najširu moguću koaliciju nacija" te je najavio da će zajedno s ministrom obrane Chuckom Hagelom nastojati formirati tu koaliciju u raspravama sa zapadnim partnerima u okviru summita. Naveo je također da će američki predsjednik Barack Obama predložiti strategiju protiv IS-a na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, čije će vodstvo u rujnu preuzeti SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara