Amerikanci žele da im djeca dobiju ospice, liječnici upozoravaju: Ne radite "Partyje s ospicama"!

Amerikanci žele da im djeca dobiju ospice, liječnici upozoravaju: Ne radite "Partyje s ospicama"!

Foto: Hina

ZDRAVSTVENE vlasti u Kaliforniji upozorile su roditelje da ne organiziraju "Zabave s ospicama" na kojima namjerno izlažu djecu virusu ospica uz obrazloženje da "to obave čim prije", piše abcNews.

"Izričito se protivimo namjernom izlaganju djece ospicama jer ih se time izlaže potencijalnoj opasnosti i potiče širenje epidemije", piše je u današnjem priopćenju tamošnje Agencije za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabave s djecom oboljelom od ospica bile su popularne '50-ih i '60-ih godina dok još nije bilo cjepiva MO-PA-RU protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Roditelji su djecu izlagali virusima jer su vjerovali da će im tako ojačati imunitet budući da se ospice ne mogu dobiti dvaput ako se prebole.

No, liječnici iz američkog Centra za prevenciju bolesti kažu da je virus ospica posebno opasan za djecu ispod pet godina. U teškim slučajevima može izazvati upalu pluća, oticanje mozga pa čak i smrt.

Najsigurnije je cijepljenje

“Namjerna zaraza je stvarno loša ideja. Iako se djeca najčešće oporave od ospica lako kao i od vodenih kozica, postoje slučajevi kad je ishod tragičan. Cijepljenje je svakako puno sigurnije nego obolijevanje", rekao je abcNewsu dr. Richard Besser.

Od siječnja je u 17 država u SAD-u zabilježen 121 slučaj ospica. Stručnjaci smatraju da je žarište zaraze bilo u kalifornijskom Disneylandu gdje je bila grupa necijepljene djece.

Ospice su iznimno zarazna bolest, virus ostaje u zraku čak i dva sata nakon što je zaražena osoba u prostoriji. Simptomi su visoka temperatura, kašalj, pun nos i osip. Oboljeli su zarazni četiri dana prije nego se pojave simptomi i pat dana nakon njih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara