Analiza Deutsche Wellea: Jedine dobre vijesti za Hrvate u 2012. godini stigle su iz Haaga

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"NI DUGO čekana objava rezultata popisa stanovništva nije donijela optimizam u Hrvatsku. Stanovnika je gotovo 4,3 milijuna. Katolici i dalje dominiraju među vjeroispovijestima i ima ih 86 %. Ipak, zamjetno je da ih je gotovo 200 tisuća manje, dok je udio agnostika i ateista porastao na 4%. Stanovništvo je od popisa 1953. godine ostarjelo za čak 10 godina pa prosječan građanin sada ima 41,7 godina. Ukratko, građani su sve stariji i sve ih je manje radno sposobnih. No još više zabrinjava podatak da posla nema ni za onih 357 tisuća radno sposobnih koji, prema najavama vladajućih, ne baš tako skoru svjetlu budućnost čekaju na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje", naglašava se u analizi Deutsche Wellea (DW) o Hrvatskoj u ovoj 2012. godini koja je na izmaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati će godinu na izmaku pamtiti po rastu nezaposlenosti i gubitku povjerenja u novu vladu premijera Milanovića. Tek su neočekivane vijesti iz Haaga kratkotrajno vratile optimizam u hrvatsko društvo, smatraju iz DW-a.

"Razočarani su ipak bili ekstremni desničari, upravo oni koji su godinama svoju platformu gradili na navodno nepoštenim suđenjima hrvatskim generalima. Naime, po dolasku u Zagreb Gotovina je zahvalio i državnim institucijama, ali i aktualnom premijeru i predsjedniku koji stoje na lijevoj strani političkog spektra. Odbacio je i nagađanja o mogućoj političkoj karijeri što je razočaralo dobar dio od 100 tisuća građana koji su dočekali generale na zagrebačkom glavnom trgu", podsjećaju kolege iz DW-a.

Vladajuća lijevo-liberalna koalicija je tijekom 2012. godine, podsjeća DW, zabilježila pad potpore građana, između ostalog i zbog skandala i posljedičnih smjena unutar samih Banskih dvora.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara