Ante Babić: Prošli smo dno, stižu pozitivni pomaci i rast zapošljavanja

Ante Babić: Prošli smo dno, stižu pozitivni pomaci i rast zapošljavanja

Screenshot: N1

ANTE BABIĆ, glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, jutros je u Pressingu na N1 rekao kako populistička politika, iz koje smatra da su proizašli i rezultati izbora u Grčkoj, ne može funkcionirati u međunarodnim odnosima.

Komentirao je povijesno potonuće eura i utjecaj tih izbora na financijsko tržište.

"Nakon što prođe euforija, treba sjesti i vidjeti što se može napraviti", rekao je Babić.

"Postoje ugovori koji se ne mogu samo tako odbaciti. Ono što je signal je jedan odmak, građanima je dosta politike štednje i žele nešto drugo - je li to populizam kakav vidimo u Grčkoj, još ne znamo", kazao je.

"Grčka je nepripremljena ušla u eurozonu, po mnogim pokazateljima ona ne bi mogla ni danas ući. To je bila politička odluka i Grčka predstavlja jednu stratešku točku na jugu Europe. Izlazak Grčke iz eurozone nije moguć iz više razloga - to bi značilo pad vrijednosti eura za 50 posto, imali bismo još opasniju situaciju", objašnjava.

"Rješenje za franak je samo privremeno"

Govoreći o rješenju Vlade za rast franka, Babić kaže da se radi o privremenom rješenju i odgodi od godinu dana koju treba iskoristiti da bi se pronašlo pravo rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji imaju kredite u francima imaju probleme s prvom nekretninom, taj problem treba rješavati na druge načine, ne ovom mjerom", kaže Babić.

"Ja bih bio sretniji da Vlada, kada uzima kredite, ne uzima kredite s valutnim klauzulama", dodaje Babić.

"Mnogi pokazatelji govore da smo prošli dno"

Za kraj je zaključio da će vanjske okolnosti, poput primjerice pada cijena nafte, donijeti porast investiranja i u Hrvatskoj.

"Mnogi pokazatelji pokazuju da smo prošli dno i da čekamo prvi pozitivan kvartal. Do kraja godine ćemo imati nekoliko uzastopnih pozitivnih kvartala, a to znači jednu prekretnicu koja više znači poduzetnicima i investitorima. To je psihološki pomak. Što se tiče građana, vjerujem da će se taj rast osjetiti u proljeće iduće godine u smislu rasta zapošljavanja", kazao je Babić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara