Arapske zemlje protiv džihadista: "Islam nije izgovor za ubijanje"

Foto: EPA

MONARHIJE  u Perzijskom zaljevu oštro su osudile vjerski ekstremizam kakav u Iraku i Siriji provode radikalni džihadisti Islamske države (IS), izjavio je u subotu kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah Khaled Al-Sabah.

"Oštro osuđujemo one koji koriste islam kao izgovor za ubijanje i masovno raseljavanje Iračana i Sirijaca", kazao je šeik Sabah na otvaranju sastanka Vijeća za suradnju arapskih zemalja Zaljeva u subotu u Džedi. Dodao je da članice Vijeća (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Oman) podržavaju rezoluciju UN-a iz kolovoza koja se odnosi na sprečavanje regrutiranja i financiranja džihadista koji djeluju u Siriji i Iraku.

Kuvajtski ministar, čija zemlja predsjeda Vijećem, također je pozdravio prekid vatre između Izraela i Hamasa koji je u utorak stupio na snagu te pozvao međunarodnu zajednicu da "zaštiti palestinski narod", ukine blokadu Gaze i pomogne obnovi te palestinske enklave. Također je pozvao na nastavak mirovnih pregovora u cilju "uspostave nezavisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, na temelju granica iz 1967".

Žene iz etnoreligijske skupine Jazida "prodaju se" borcima IS-a

Deseci žena, pripadnica etnoreligijske skupine Jazida, koje je u Iraku zarobila Islamska država (IS) bile su prisiljene prijeći na islam, a potom su "prodane" i silom udate u Siriji za borce ekstremnih islamističkih skupina, izvješćuje u subotu nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava.

IS, koji sije teror na područjima Iraka i Sirije pod svojom kontrolom, posljednjih je tjedana oteo oko 300 žena i djevojčica Jazida i "podijelio ih svojim borcima", tvrdi ta nevladina udruga.

"Od tih 300 žena, najmanje 27 je prodano i udato za borce IS-a u sjevernim provincijama Alepa i Rake te Hasake na sjeveroistoku", dodaje udruga koja raspolaže s raširenom mrežom civila, vojnog i medicinskog osoblja u Siriji od kojih prikuplja informacije.

"Nakon što je primorana prijeći na islam, svake se žena proda za oko 1000 dolara", precizira nevladina udruga.

Jazidi su kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi. Ta nemuslimanska zajednica postala je meta IS-a na sjeveru Iraka, nakon što je ta radikalna skupina pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu. U kolovozu je posebni izvjestitelj UN-a za slobodu vjere i uvjerenja Heiner Beilfeldt spomenuo informacije o likvidacijama i otmicama stotina žena i djece koje provodi Islamska država. Izbjeglice Jazidi su potvrdili te navode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara