"Arapsko proljeće" na biralištima: Muslimansko bratstvo osvojilo Egipat?

"Arapsko proljeće" na biralištima: Muslimansko bratstvo osvojilo Egipat?

Foto: AFP

EGIPATSKO Muslimansko bratstvo tvrdi da je njihov kandidat Mohamed Morsi pobijedio na predsjedničkim izborima. Svoju pobjedu nad bivšim premijerom u vladavini Hosnija Mubaraka, Ahmedom Shafiqom, su proglasili i prije službene objave rezultata.

Stranka tvrdi da je njihov kandidat osvojio 52,5 posto glasova na temelju prebrojanih 97,6 posto od 13,100 biračkih mjesta. Dužnosnik Muslimanskog bratstva Khaled Qazzaz je kazao da je Shafik osvojio 475, posto glasova. "Više nema šanse da Shafik pobjedi", rekao je Qazzaz u stožeru stranke Muslimanskog bratstva Sloboda i pravda.

"Čekamo službene rezultate"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravo glasa je imalo oko 50 milijuna Egipćana, no čini se da je izlaznost bila manja nego u prvo krugu, kada se na biranje odlučilo 46 posto birača. Qazzaz je kazao da je do sada prebrojano od 20 milijuna listića, od kojih je oko 10,5 milijuna otišlo Mursi, a 9,5 milijuna Shafiqu.

Iz stožera bivšeg Mubarakovog premijera su upozorili na mnoge izborne nepravilnosti te ne priznaju rezultate Muslimanskog bratstva, nego čekaju one službene. "Čekamo službene rezultate izborne komisije", kazao je Shafiq. U travnju je egipatski parlament, u kojem većinu imaju islamisti, želio zabraniti Shafiqu i drugim visokim dužnosnicima iz Mubarakovih vlada konzumiranje "političkih prava na 10 godina". 14. lipnja je Vrhovni ustavni sud Egipta dekretom ukinuo niži dom egipatskog parlamenta nakon što je sud utvrdio da je na brzinu sklepani izborni zakon nezakonit. Sudskom odlukom je ukinut zakon koji je izglasao parlament te se Shafiq mogao natjecati sa Morsijem u drugom krugu.

Podsjetimo, nakon pobune naroda nazvane "Arapsko proljeće" u Egiptu je s vlasti 11. veljače prošle godine svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak. Val "demokratizacije" je zahvatio i druge zemlje regije te su i u njima pali mnogi dugogodišnji vođe, ali proces tranzicije se odvija sporo, a mnogi strahuju da će sada na vlast u tim državama doći islamističke stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara