Armenija neće ratificirati povijesni sporazum s Turskom zbog "nedostatka političke volje"

Armenija neće ratificirati povijesni sporazum s Turskom zbog "nedostatka političke volje"

Foto: FAH

ARMENIJA je danas objavila da se povlači iz procesa ratifikacije povijesnih sporazuma potpisanih 2009. s Turskom, osudivši "nedostatak političke volje" Ankare za normalizacijom međusobnih odnosa.

"Utvrdio sam da postoji nedostatak političke volje turske vlade i stoga sam iz parlamenta povukao povijesne mirovne sporazume s Turskom", izjavio je armenski predsjednik Serge Sarkissian u pismu predsjedniku parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvije su zemlje 10. listopada 2009. u okviru protokola iz Zuericha potpisale sporazume o uspostavi diplomatskih odnosa i otvaranju kopnene granice kako bi premostile naslijeđe masovnih likvidacija Armenaca od strane Osmanskog carstva.

Armenija, zemlja s 3,2 milijuna stanovnika, bliži se 100. godišnjici pokolja nad Armencima, no iako Turska priznaje da je u sukobu od 1915 do 1917. poginuo veliki broj kršćanskih Armenaca, niječe da se radi o genocidu s 1,5 milijuna ubijenih.

Erevan optužuje Ankaru i da pokušaje normalizacije odnosa želi vezati uz sukob između Armenija i Azerbajdžana oko Nagorno Karabaha, azerbajdžanskog teritorija naseljenog većinskim Armencima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara