Asad: Predat ću kemijsko oružje, ali ne zbog prijetnji Amerikanaca nego zbog Rusije

Foto: Guliver Image / Getty Images

BAŠAR AL ASAD, predsjednik Sirije, spreman je predati kemijsko oružje međunarodnoj zajednici. Potvrdio je to Asad u intervjuu za rusku televiziju Rosija 24.

Predsjednik Sirije tvrdi da kemijsko oružje ne predaje zbog prijetnje SAD-a, već zbog intervencije Rusije. Najavio je da će uskoro UN-u poslati sve dokumente koji su potrebni za pripremu sporazuma.

Takvim raspletom zadovoljni su i Amerikanci, javlja BBC. Uskoro bi se u Ženevi trebali sastati ruski i američki šefovi diplomacije kako bi dogovorili predaju sirijskog kemijskog oružja. Proces razoružavanja, slažu se obje strane, bit će dugačak i kompleksan.

Podsjećamo, Amerikanci optužuju Asada da je koristio kemijsko oružje u obračunu s pobunjenicima. Za takve optužbe, međutim, ne postoje čvrsti dokazi. Sirijske vlasti demantirale su da su koristile kemijsko oružje, ali SAD su ipak krenule u pripremu napada.

Diplomatsko rješenje ponudio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, koji je prvi predložio stavljanje Asadovog kemijskog oružja pod kontrolu međunarodne zajednice. "Siguran sam da postoji šansa za mir u Siriji. Ne smijemo je propustiti", rekao je Lavrov.

Zastupnici Europskog parlamenta: Upotreba kemijskog oružja u Siriji je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, koji zahtijeva jasan, oštri, ciljani i zajednički odgovor i koji ne isključuje eventualne zastrašujuće mjere

Upotreba kemijskog oružja u Siriji je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, koji zahtijeva jasan, oštri, ciljani i zajednički odgovor i koji ne isključuje eventualne zastrašujuće mjere, rekli su zastupnici u rezoluciji izglasanoj u četvrtak. EU treba promicati prekid sukoba u čitavoj regiji i povećati pomoć sirijskim izbjeglicama.

Osudili su masovno ubijanje civila kemijskim oružjem 21. kolovoza ove godine i pozivaju na poduzimanje svih mjera kako bi se spriječila bilo kakva daljnja upotreba kemijskog oružja u Siriji ili bilo gdje drugdje. Traže od Vijeće sigurnosti izvještaj tima inspektora i podržavaju prijedlog uništenja sirijskog kemijskog oružja od strane međunarodne zajednice.

Ultimatum međunarodne zajednice mora biti praćen obvezujućom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, koja, u slučaju nepoštivanja, može biti nametnuta.

Rusija i Kina moraju se ponašati odgovorno kao stalni članovi Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se postigao zajednički dogovor i diplomatsko rješenje sirijske krize. U slučaju blokade u Vijeću sigurnosti UN-a, rješenje sirijskog problema moglo bi se prebaciti na Opću skupštinu UN-a, naglasili su zastupnici. Trajno rješenje sadašnje krize u Siriji može se postići samo kroz politički dogovor i proces zajedno s međunarodnom zajednicom. Parlament je pozvao sirijskog predsjednika Assada i njegove ljude da odmah odstupe s vlasti.

U vrtlogu ove humanitarne krize Parlament traži od EU da preuzme svoju humanitarnu odgovornost i ubrza pomoć sirijskim izbjeglicama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara