Assad prihvaća Konvenciju o kemijskom oružju, sporazum na snagu stupa 14. listopada

Foto: Guliver Image/Getty Images

UJEDINJENI NARODI (UN) primili su svu dokumentaciju neophodnu za pridruživanje Sirije Konvenciji o kemijskom oružju, a priključenje Damaska uslijedit će 14. listopada ove godine, prenosi Anadolu Agency. U priopćenju iz UN-a navedeno je kako je zahtjev Sirije i službeno stigao do UN-ovih službenika te da je sam proces već počeo.

Sirija je u četvrtak dostavila UN-u dokument koji predstavlja korak prema priključenju te zemlje međunarodnom sporazumu o kemijskom razoružanju, što je ranije obećala vlada Bashara al-Assada kako bi spriječila zračni napad SAD-a. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom.

Konvencija o kemijskom oružju stupa na snagu 30 dana nakon što zemlja preda zahtjev za pridruživanje Konvenciji. Kad sporazum stupi na snagu, podnositelj zahtjeva mora u roku od 30 dana UN-u predočiti sve svoje zalihe kemijskog oružja. Sirija, dakle, ima 60 dana da međunarodnoj zajednici otkrije i preda svoj arsenal kemijskog oružja.

Korištenje kemijskog oružja u okolici Damaska dovelo je do smrti tisuću osoba, zbog čega su SAD i njihovi saveznici zaprijetili da će vojno intervenirati u Siriji.

EU i NATO podržali dogovor Rusije i SAD o sirijskom kemijskom oružju

EU i NATO pozdravili su dogovor koji je američki državni tajnik John Kerry postigao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u subotu u Ženevi. Prema ovom dogovoru, zalihe kemijskog oružja koje posjeduje Sirija bi trebale biti uništene do 2014. godine.

U priopćenju iz ureda visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton pozdravljen je sporazum i poziva se Vijeće sigurnosti UN-a da preuzme svoju odgovornost u donošenju rezolucije kako bi se što prije autorizirao nastavak ovog procesa: "Pridružujem se SAD-u i Rusiji u zahtjevu da Sirija osigura Izvršnom vijeću Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), UN-u i drugim organizacijama koje pružaju podršku, prava da odmah imaju neograničen pristup kako bi izvršili inspekciju svih mjesta u Siriji. Pozdravljam izjavu kojom se sirijske vlasti obvezuju primijeniti Konvenciju o kemijskom oružju na privremenoj bazi, prije nego što ona stupi na snagu". Ashton je također pozvala sve partnere u međunarodnoj zajednici da podrže brzo održavanje mirovne konferencije o Siriji.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao kako je ovo "važan korak prema cilju koji će osigurati brzu, sigurnu i provjerljivu eliminaciju sirijskih zaliha kemijskog oružja". Prema Rasmussenu, puna i bezrezervna suradnja iz Sirije je sad neophodna. "Međunarodna zajednica ima odgovornost osigurati da se podrži praksa nekorištenja kemijskog naoružanja, i da oni koji to krše budu kažnjeni. Sporazum bi trebao dati daljnji poticaj za političko rješenje koje bi okončalo krvoproliće u Siriji".

Američko-ruski sporazum podrazumijeva da Sirija preda detalje o posjedovanju kemijskog naoružanja u roku od tjedan dana. Potom bi međunarodni inspektori bili poslani na teren, tijekom studenog, u misiju "uništavanja i/ili uklanjanja", što bi trebalo biti okončano do sredine 2014. godine.

U zajedničkom javnom obraćanju u subotu, Lavrov i Kerry su rekli kako će sirijski režim imati tjedan dana da osigura stručnjake iz OPCW-a kojima će dati neograničen pristup programima kemijskog naoružanja. Kerry je također rekao da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo nametnuti mjere u slučaju da Assadov režim ne surađuje. Lavrov je rekao kako je ovaj dogovor "tek početak puta" i dodao kako se dogovor ne dotiče korištenja sile protiv režima.

Američki republikanski senatori kritizirali Obamin dogovor o kemijskom oružju u Siriji

Republikanski senatori nastavili su sa oštrim kritikama na račun vanjske politike koju vodi američki predsjednik Barack Obama.

Senatori saveznih američkih država Arizona - John McCain i Južna Karolina - Lindsey Graham smatraju da postignuti dogovor o kemijskom oružju u Siriji nema nikakvog smisla. Prema senatorima, prijatelji i neprijatelji SAD-a će dogovor s Rusijom okarakterizirati kao slabost njihove zemlje, a sa druge strane, za Iran koji nastoji razviti nuklearno oružje, to će značiti ohrabrenje.

McCain i Graham smatraju također da će predsjednik Sirije Bashar al-Assad ovim dogovorom prevariti svijet, kao i da navedeni dogovor nije riješio problem rata u Siriji koji je razlog stradanja više od 100 tisuća ljudi, kao i emigriranja više od milijuna ljudi.

Najmanje 93 osobe poginule tijekom subote

Sirijska opozicija tvrdi da su u borbama koje su se vodile tijekom subote u nekoliko gradova u Siriji poginule najmanje 93 osobe. Kako tvrde iz Sirijske mreže za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, svi poginuli su stradali u borbama sa vojskom odanom sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Među ubijenim je i sedam žena te osmero djece, dok je veliki broj osoba ranjen u napadima artiljerije. Istovremeno, teške gubitke pretrpjele su i Assadove snage, i to najviše u predgrađu Damaska.

U priopćenju Sirijske mreže također se navodi kako je Oslobodilačka vojska Sirije ubila nekoliko vojnika koji su lojalni režimu te kako se ulične borbe vode u Harastu, Yarmouku, Daryyi i Qabunu, kao i u predgrađima Damaska. Isti izvor tvrdi da su antirežimske snage oborile vojni zrakoplov MiG u Badet Sharu, predgrađu grada Hama, te da su uništili šest tenkova i nekoliko oklopnih vozila. Informacije Sirijske mreže nisu provjerene iz drugog, neutralnog, izvora.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da su snage režima postigle velike uspjehe u okršajima širom zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara