Assad uzvratio udarac Zapadu: Sirija izbacuje inozemne diplomate, a otvara vrata humanitarcima

Assad uzvratio udarac Zapadu: Sirija izbacuje inozemne diplomate, a otvara vrata humanitarcima

Foto: AFP

SVEGA tjedan dana bilo je potrebno sirijskim vlastima da odgovore na potez međunarodne zajednice o izbacivanju njezinih ambasadora iz pojedinih zemalja. Tamošnje vlasti danas su Zapadu uzvratile udarac te diplomate iz 17 zemalja, među kojima su i SAD, Turska, Velika Britanija i Francuska, proglasile nepoželjnima u svojoj zemlji, javlja BBC.

Predsjednik Bashar al-Assad za krvoproliće i ratno stanje u zemlji optužio je uplitanje međunarodne zajednice, ali je dopustio da četiri provincije u kojima je zabilježeno najveće nasilje posjete humanitarci. Prema podacima UN-a, više od milijun ljudi hitno treba medicinsku pomoć, a ova odluka sirijske vlade trebala bi uvelike olakšati pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, prošlog tjedna 13 zemalja izbacilo je sirijske diplomate u znak prosvjeda protiv masakra u Houli, kada je ubijeno više od 100 osoba, od kojih su većina bila malodobna djeca. Kao odgovor na odluku međunarodne zajednice, Sirija je diplomate 17 zemalja označila kao "personae non gratae".

Iako je postalo i više nego jasno kako Annanov mirovni plan u Siriji nikada neće zaživjeti, posebno nakon što su ga jučer pobunjenici i službeno odbacili, Kina i Rusija pridružile su se zapadnim zemljama i pozvale na daljnje pružanje potpore planu UN-a. Istovremeno, nasilje u Siriji ne jenjava, a aktivisti javljaju kako je tijekom današnjeg dana u sukobima živote izgubilo najmanje 7 osoba.

Prema podacima UN-a, od početka ustanka u Siriji u ožujku 2011. godine, poginulo je najmanje 9.000 ljudi, dok sirijske vlasti javljaju kako su "terorističke skupine" u posljednjih godinu dana ubile 6.143 osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara