"Ateisti diljem svijeta trpe progon i diskriminaciju, u sedam zemalja vas to može koštati glave"

"Ateisti diljem svijeta trpe progon i diskriminaciju, u sedam zemalja vas to može koštati glave"

Ilustracija: AFP

O DISKRIMINACIJI na vjerskoj bazi svi sve znaju. No, jeste li znali da diskriminaciju trpe i oni koji nisu vjernici, odnosno nisu pripadnici ni jedne religijske zajednice? U najnovijem izvješću Međunarodne humanističke i etičke unije (IHEU), objavljenom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, navodi se kako ateisti i drugi religijski skeptici trpe progone i diskriminaciju u mnogim dijelovima svijeta te kako u najmanje sedam zemalja mogu biti pogubljeni dozna li se za njihova životna uvjerenja.

U islamskim zemljama "nevjernike" čekaju stroge, nerijetko brutalne kazne, ali se i diljem Europe te SAD-a nevjernike često tretira kao "autsajdere", a favorizira vjernike na štetu ateista i humanista. U izvješću "Sloboda mišljenja 2012" navodi se kako "postoje zakoni koji ateistima poriču pravo na postojanje, ograničavaju im slobodu vjerovanja i izražavanja, uskraćuju njihovo pravo na državljanstvo te ograničavaju njihovo pravo na sklapanje braka". Postoje i zakoni koji ateistima "otežavaju pristup javnom obrazovanju, brane im obnašanje javnih i državnih dužnosti, kriminaliziraju njihovo kritiziranje vjere te ih se pogubljuje zbog napuštanja vjere njihovih roditelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Često nije slučaj da se pravo na slobodu vjere interpretira na način da imaš pravo i biti nevjernik. Ovo izvješće pokazuje kako ljudi koji kritiziraju vjeru mogu mjesecima čamiti u zatvoru ili zbog toga čak i izgubiti glavu", kazao je za NBC Bob Churchill, glasnogovornik IHEU, koja povezuje više od 120 humanističkih, ateističkih i sekularnih organizacija iz više od 40 zemalja svijeta.

Ovo izvješće je pozdravio i Heiner Bielefeldt, posebni izvjestitelj UN-a za slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, koji je kazao kako postoji slaba svijest o tome da su ateisti zaštićeni globalnim sporazumima o ljudskim pravima.

Zemlje u kojima vas zbog nevjere mogu pogubiti su Afganistan, Iran, Maldivi, Mauritanija, Pakistan, Saudijska Arabija i Sudan. Iako smaknuća zbog ateizma postoje, obično se "krivcima" na leđa svale neke druge optužbe. U državama kao što su Bangladeš, Egipat, Indonezija, Kuvajt i Jordan potpuno je i strogo zabranjeno iznošenje ateističkih ili humanističkih stajališta o religiji, zakonski je to okarakterizirano kao "svetogrđe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara