Australiju zahvatili najgori požari od 1983. godine

Australiju zahvatili najgori požari od 1983. godine

Screenshot: Youtube

VATROGASCI su se u nedjelju borili svim snagama kako bi zaustavili najgore šumske požare unazad više od 30 godina koji haraju Južnom Australijom, strahujući od žrtava.

Više od 30 kuća mogla bi progutati vatra u toj državi gdje je vatrena stihija izbila u petak, ocjenjuju vlasti. Požar je krenuo iz Sampson Flata, u Mont Lofty Ranges, planinskom lancu istočno od Adelaidea, i nastavio se u nedjelju širiti u svim smjerovima.

Temperature su u nedjelju, međutim, bile u padu, što bi trebalo olakšati zadaću vatrogascima. U srijedu bi, po prognozi, ponovno trebale rasti.

"Mogu potvrditi da je uništeno 12 kuća a bojimo se da će ih izgoriti još 20", kazao je novinarima premijer države Južna Australija Jay Weatherhill.

"Uvjeti se međutim popravljaju za vatrogasce. Vrijeme postaje svježije a moguća je borba sa stihijom i iz zraka", dodao je on. "To je važno jer moramo napredovati kako bi smanjili aktivne fronte" velikog požara "prije srijede".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je bio u posjetu terenu u nedjelju popodne tijekom kojeg je primijetio "brojne spaljene kuće" i nastambe "u plamenu". "Uvjeti su teški i opasni", rekao je on.

Više od 11.000 hektara opustošeno je na uzvisinama Adelaidea. Ta vinogradarska i poljoprivredna regija ima oko 40.000 stanovnika a prekrivena je slikovitim selima.

Temperature bi se trebale popeti na 39 stupnjeva u srijedu, ali vjetar koji je otežavajući čimbenik, ne bi trebao puhati tako jako kao zadnjih dana, kažu vatrogasci.

Više od 800 vatrogasaca mobilizirano je u borbi protiv vatrene stihije. Dvadesetak osoba, većinom vatrogasaca, lakše je ozlijeđeno, po Weatherhillu.

Vlasti ocjenjuju da se radi o najgorem požaru od 1983. Tada je više od 70 osoba poginulo u Južnoj Australiji i Viktoriji, a uništeno je na tisuće kuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara