Australska veleposlanstva u Aziji američke obavještajne službe koristile za presretanje razmjene podataka?

Australska veleposlanstva u Aziji američke obavještajne službe koristile za presretanje razmjene podataka?

Foto: Guliver image/Getty images

POLEMIKA izazvana američkim špijunskim programom proširila se u petak na Aziju, upozorenjem Kine i indonezijskim pozivanjem australskog veleposlanika čiju misiju se sumnjiči da je korištena od američke obavještajne službe.

Australski veleposlanik u Indoneziji Greg Moriarty nakratko se susreo s visokim dužnosnikom ministarstva vanjskih poslova u Džakarti. "Radilo se o dobrom sastanku", izjavio je novinarima koji su ga čekali na izlazu.

Diplomat je pozvan nakon tvrdnji njemačkog časopisa Der Spiegel i australskog dnevnika The Sunday Morning Herald (SMH) prema kojima su australska veleposlanstva u Aziji američke obavještajne službe koristile za presretanje razmjene podataka, posebice na Internetu.

Taj je sustav dio široke međunarodne špijunske mreže koju je otkrio Edward Snowden, bivši konzultant NSA, a koja potiče živu polemiku između Europe i SAD-a.

"Vrlo smo zabrinuti i to je nešto što ne možemo prihvatiti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indonezija je žestoko prosvjedovala. "Vrlo smo zabrinuti i to je nešto što ne možemo prihvatiti", izjavio je indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa. "Činjenica da zemlje raspolažu mogućnostima skupljanja informacija na način na koji su to činile, to je jedna stvar. No činjenica da se to želi provesti u praksi i posljedično ugroziti veze povjerenja građene desetljećima trebalo bi biti nešto o čemu treba dobro razmisliti", dodao je on.

Džakarta je već u srijedu iznijela živo negodovanje nakon informacija SMH-a i Der Spiegela o sustavu špijunaže instaliranom u američkom veleposlanstvu u Indoneziji. Po SMH-u i Der Spiegelu 90 američkih diplomatskih misija imalo je opremu za presretanje podataka, među kojima one u Kini, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu.

Peking je izvijestio o "velikoj zabrinutosti". "Zahtijevamo od SAD-a pojašnjenja i objašnjenja", izjavila je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova. "Tražimo da prijateljske diplomatske misije i njihovo osoblje u Kini slijede doslovno međunarodne ugovore i ne sudjeluje u nijednoj aktivnosti koja bi mogla zaprijetiti sigurnosti i interesima Kine", dodala je ona u četvrtak na redovitom susretu s novinarima.

Malezija je pak zatražila "pojašnjenja" od australskog veleposlanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara