Austrijske crpke opsjedaju vozila sa slovenskim tablicama

Austrijske crpke opsjedaju vozila sa slovenskim tablicama

Foto: Shutterstock

MNOGI se Slovenci voze na "austrijski" benzin budući da na crpkama u toj zemlji mogu znatno uštedjeti, pri čemu prednjače oni iz pograničnih krajeva, među kojima je i 14.000 dnevnih migranata koji u susjednoj državi rade.

U austrijskom selu Lavamuend, od kojega je slovenski Dravograd udaljen samo 10 kilometara, uz manju trgovinu nalazi se i benzinski servis koji eurosuper 95 prodaje po 1,05 eura za litru, dok je cijena dizela još manja. Slično je i na području Maribora, odakle je najviše Slovenaca koji rade u Austriji, a kojih je ukupno oko 14.000.

Najbliže austrijske crpke zato ovih dana često opsjedaju vozila sa slovenskim tablicama jer vozači po spremniku goriva mogu uštedjeti desetak eura, pa i nakon što su u Sloveniji ovog tjedna cijene derivata smanjene.

Jeftinije i kvalitetnije gorivo

Slovenska vlada koja se bori s proračunskim deficitom ne želi smanjiti cijene trošarina, što je glavni razlog da je maloprodajna cijena goriva u Sloveniji, gdje litra benzina stoji 1,24 eura, a dizela 1,16, viša nego u susjednim državama, s izuzetkom Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već niz godina točim samo austrijsko gorivo koje je jeftinije i bolje kvalitete", izjavio je za portal slovenskog Telekoma Sašo Šelih iz Dravograda koji se svaki dan u Austriju vozi na posao.

On tvrdi da se s austrijskim benzinom "napravi" i nekoliko desetaka kilometara više jer je kvalitetniji od slovenskog, makar to slovenski distributeri negiraju.

Budući da je cijena goriva u Austriji deregulirana i mijenja se dnevno, Slovenci uz granicu preporučuju posjet austrijskim crpkama u nedjelju na večer ili u ponedjeljak ujutro. Tada su cijene najniže, tvrde, te dodaju da nikako ne treba puniti na crpkama uz autocestu gdje je gorivo znatno skuplje.

Slovenski vozači uz granicu koji žele uštedjeti svaki eurocent koriste se i austrijskom mobilnom aplikacijom koja razotkriva pumpe na kojima su dnevne cijene benzina najniže, a razvio ju je tamošnji autoklub.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara