Azil Dumovec tvrdi: Prijatelji gospođe Božić poslali su nam da je napisala da će se ubiti pred skloništem ako joj ne vratimo psa

Azil Dumovec tvrdi: Prijatelji gospođe Božić poslali su nam da je napisala da će se ubiti pred skloništem ako joj ne vratimo psa

Foto: Azil Dumovec

IZ AZILA DUMOVEC odgovorili su Indexu na upite vezano za slučaj gospođe Jelene Božić koja je jučer prisilno odvedena u Jankomir. Tvrde kako su od njenih prijatelja dobili "napismeno i potvrdu da je na svom Facebook profilu napisala da će se ubiti pred skloništem 18. ožujka, na 7. rođendan njezina psa Zere ako joj ga ne vrate".

"Mi smo to shvatili ozbiljno i svoje smo saznanje o tome prenijeli policiji, a nakon toga o svemu su odlučivale institucije koje su procjenjivale opasnost, jer mi zasigurno ne možemo reći tko ozbiljno misli kad tako nešto javno napiše, a tko ne i pitamo se što biste vi napravili da dođete do istog saznanja, a na stotine postova vam u kratko vrijeme dođe na zid Facebook profila u kojima nas građani optužuju da ćemo biti odgovorni ako gospođa Božić stvarno pokuša napraviti ono što je napisala. Neki od njih pisali su da je poznaju i da znaju da je ozbiljna u svojim namjerama i sve je to javno izrečeno na našem profilu.", tvrde iz Azila u priopćenju koje potpisuje zamjenica voditelja skloništa Tatjana Zajec, dr.med.vet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i kako zadnja tri dana pokušavaju objasniti građanima da je od svega što se u Skloništu događalo u zadnjih nekoliko mjeseci "slučaj" napravila vlasnica psa Zere, gospođa Jelena Božić, koja se zapravo vodila kao posjednica psa, jer ga nikad nije niti cijepila protiv bjesnoće niti ga prijavila na svoje ime.

"Pas je u Sklonište doveden zapisnikom veterinarske inspekcije od 8. srpnja 2012. godine, nakon što je ubio psa u Sopotu, i to tako da je gospođa Božić ostavila otvorena vrata stana i pas je sam izašao iz zgrade i napao te ubio psa. Prije toga je isto tako napao psa, što je dokazala veterinarska inspekcija i vrlo je brzo, već 12. srpnja 2012. godine, veterinarska inspekcija rješenjem naredila mjere koje posjednica mora zadovoljiti, a da joj pas bude vraćen. Ona ih nije zadovoljila, unatoč roku od 30 dana koji je dobila, jer nije dolazila na treninge sa psom. Mi smo vidjeli da je psu najbolje da radi i trenira s njom i izašli smo joj puno puta u susret, pokušali smo je nagovoriti da dolazi u Sklonište i upozorili smo je još u rujnu da će joj veterinarska inspekcija oduzeti psa ako ne postupi u zakonskom roku i ispuni sve uvjete iz rješenja. Vidjeli smo i njezinu lošu financijsku situaciju i probleme s poslom i dogovorili smo s njom da dolazi kad god hoće, a školu je dobila besplatno našim zalaganjem i zamolbama. Kako i dalje nije dolazila, rad sa psom preuzela je volonterka u Skloništu, a nakon toga i naš zaposlenik, no to u njezinu slučaju nije pomagalo, jer je imala rješenje, ali ga je ignorirala. No, pomagalo je psu, što je bilo jako važno, jer nismo željeli da provodi dane samo u boksu, a znali smo da se s njim može trenirati. Nakon višemjesečnih pokušaja komunikacije s gospođom Božić, koja je mijenjala iskaz svaki put kad bismo s njom uspjeli uspostaviti kontakt, a javljala nam se zbilja rijetko, javili smo joj da će joj pas biti oduzet zbog nedolazaka i nebrige za psa.", tvrde u Dumovcu te dodaju kako se to dogodilo 25. siječnja 2013. godine kad je, zapisnikom veterinarske inspekcije uz mišljenje trenera škole za pse, ustanovljeno da gospođa Božić nije ispunila zakonske uvjete za vraćanje psa te je rješenjem od 8. veljače 2013. godine pas i službeno oduzet i predan na brigu Skloništu, jer se, tvrde u Dumovcu, unatoč višemjesečnim naporima ništa nije promijenilo i gospođa Božić nije odradila naređene mjere.

"Dobrobit psa je dugotrajnim boravkom u Skloništu ugrožena, a mi ga nismo mogli ni službeno trenirati niti mu tražiti dom, a od njegova dolaska u Sklonište prošlo je više od sedam mjeseci. Trenutno s njim radimo svakodnevno kliker trening i pripremamo ga za završni ispit koji mora položiti, a koji bi ga odveo doma i mjesece prije da je vlasnica pokazala razumijevanje i ispunila obvezu koju je imala. Sad je tu obvezu preuzelo Sklonište i nadamo se da će Zero uskoro naći novi dom u kojem će vlasnici znati kontrolirati njegov temperament.  Još jednom naglašavamo da mi nismo psa niti doveli u Sklonište niti ga oduzeli gospođi Božić pa ga ne možemo ni vratiti. Sklonište je mjesto u kojem je on proveo toliko mjeseci nadajući se domu!", tvrde u priopćenju iz Dumovca te dodaju: "Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba dio je Ustanove Zoo vrt i odgovorni smo svim građanima Zagreba."

Podsjetimo, Zagrepčanka Jelena Lela Božić, poznatija po nadimku "Big Mamma",  završila je jučer u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir, nakon što je iz azila Dumovec stigla prijava policiji da bi mogla počiniti samoubojstvo. Policija je do Jelene stigla poslijepodne, dok se nalazila u jednom kafiću u Zagrebu, te su joj objasnili da su primili dojavu iz Dumovca da bi mogla počiniti samoubojstvo te da moraju pričekati dolazak psihijatra. Božić je Indexu jučer kazala kako vodi bitku s birokracijom te da je sva dokumentacija čista i da bi joj psa bi azil morao vratiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara