BDP i dalje tone: "Vlada nema ideju i ne razumije ekonomiju, kriza bi mogla trajati desetljećima"

Foto: FAH

U TJEDNU pred nama Državni zavod za statistiku objavit će procjenu kretanja BDP-a u drugom tromjesečju ove godine. Ocjena je analitičara je da ćemo čuti kako gospodarstvo nastavlja tonuti. U šestoj godini recesije oporavak se ne nazire, a uz ocjenu da Vlada ne poduzima prave reforme, neka predviđanja su da će kriza trajati još barem jedno desetljeće.

Kućanstva su osiromašena, poduzetnici iscrpljeni krizom, nema novih radnih mjesta ni investicija, a Vladine mjere su zbunjujuće, besmislene i nedovoljne za rast gospodarstva, ocjena je analitičara koji su složni u ocjeni da BDP nastavlja padati i to, kažu, ne treba čuditi. Kriza je kreirana sustavno od 1993. godine i nijedna vlada nije poduzela potrebne mjere, kaže u razgovoru za Media servis ekonomist Guste Santini:

"Ovo što se u Hrvatskoj događa zadnjih šest godina je malo reći zabrinjavajuće. To je jedna ozbiljna kancerogena bolest koja bez ozbiljne terapije ne može proći. Političari nisu spremni da se ide u jednu takvu terapiju, imaju taj četverogodišnji horizont i oni funkcioniraju u tim okvirima i to je priča u kojoj se mi nalazimo nažalost", kaže Santini.

"Nemaju ideju i ne razumiju kako funkcionira ekonomija"

A nalazimo se u situaciji u kojoj nema perspektive u sektoru zapošljavanja, nova radna mjesta se ne otvaraju, građani su sve manje skloni potrošnji. Vladine mjere poput promjena u oporezivanju dohotka neće potaknuti potrošnju, smatra Ljubo Jurčić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"A porezni sustav je samo jedan djelić ekonomske politike, cijelo vrijeme čeprkaju po poreznom sustavu na negativan način, a 90 posto ostalih mjera ostale su netaknute ili uopće ne postoje ili su poduzimane u krivom smjeru", rekao je Jurčić u razgovoru za Media servis. U krivom smjeru ide Vlada i kada najavljuje nagrađivanje stranih investitora hrvatskim državljanstvom, smatra Jurčić:

"To je pokazatelj ljudi koji nemaju ideju i pokazuju da uopće ne razumiju kako funkcionira ekonomija. Nijedna ekonomija se nije digla na prodaji državljanstva, na davanju boravišnih dozvola za investicije. Jedina prepreka i jedini stimulans za strane investitore je efikasna država, a Hrvatska to nije", kaže Jurčić. S njim se slaže i ekonomist Damir Novotny:

"Ideje poput prodavanja hrvatskog državljanstva za investiciju su potpuna besmislica, niti to rade Austrija ili Češka i Slovačka- zemlje na koje bismo se ugledati zbog položaja i sličnosti ekonomija. Te zemlje su reformirale državni sektor, privatizirale sve što se moglo i na taj način privukle investitore", smatra Novotny.

"Kriza bi mogla trajati desetljećima"

Zbog svega je jasno da BDP i dalje pada, a ništa drugo ne treba očekivati ni u narednim godinama, mišljenje je Novotnyja...

"Hrvatska ekonomija, ukoliko se ne provedu snažne i dublje reforme, ulazi u dugoročnu stagnaciju koja može trajati jedno ili čak dva desetljeća jer su strukture ekonomije na tržištu toliko nekonkurentne da će stvaranje njihove konkurentnosti trajati više od jednog desetljeća", prognozira Novotny.

Osam makroekonomista za Hinu procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad - u rasponu od 0,2 do 1 posto. Pokažu li se njihove procjene točnima, bit će to oštriji pad gospodarstva nego u prvom tromjesečju, kada je skliznulo 0,4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara