BDP u 2012. manji za dva posto! "Očekivali smo to, prošla godina je bila godina krize, drugog recesijskog dna"

Foto: Ilustracija

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je prve procjene bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje 2012. godine, a samim time i za cijelu prošlu godinu. Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2012. realno manji za 2,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011. U odnosu na 2011. BDP je, prema prvoj procjeni, realno manji za 2 posto.

Iz DZS-a ističu kako se prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje 2012.", koje će biti objavljeno 20. ožujka 2013.

Stavljanjem na raspolaganje prve procjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda korisnicima omogućit će se kvalitetnije donošenje odluka na ekonomskom, demografskom i društvenom području.

Grčić: Očekivali smo pad BDP-a

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić osvrnuo se na pad BDP-a za dva posto u prošloj godini. Rekao je da je to očekivano i da je sam sinoć najavio da će pad biti između 1,8 i 2 posto. Nažalost, prevagnulo je na dva, rekao je Grčić.

"To je nešto što smo otprilike očekivali i to je nešto što pokazuje da je i prošla godina bila godina krize, drugog recesijskog dna i jedino što mogu reći i ponoviti je da ćemo ove godine nastojati, posebno u drugoj polovici godine, promijeniti te trendove", istaknuo je Grčić.

Kako će promijeniti trendove, pitali su novinari Grčića. "Na način da provodimo ključnu strategiju Vlade, koja se sastoji od tri ključna stupa, a to su fiskalna konsolidacija, reforme za konkurentnost, a onda je treći cilj naravno gospodarski rast", odgovorio je Grčić.

Na opasku da je Vlada imala krive procjene vezane uz gospodarski rast, Grčić je rekao kako su najmanje tri puta korigirane projekcije za Europsku uniju u prošloj godini. Postavlja se pitanje, je li ovo doista dno ili nas tek čeka dno dna?

"Europa je ove godine otprilike minus 0,3, znači negativna je stopa u cijeloj Europi. O tome govorim. Dogodilo se ono što nije očekivano u našem okruženju. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga, nažalost", ističe Grčić.

"Očekujemo da ćemo biti iznad nule"

Grčić je rekao i da očekuje da će se negativni trendovi nastaviti i u prvom tromjesečju. "Mislim da će vjerojatno biti negativna stopa, ali se nadam da neće biti na ovoj razini kako je to bilo u protekloj godini. Vjerojatno ćemo biti tu negdje, na prosjeku prošle godine, a onda se toplo nadam da ćemo ulaskom u Europsku uniju i promjenom uvjeta i poslovanja gospodarstva, ali i nekim novim izvorima financiranja rasta i razvoja, uspjeti preokrenuti trend. Mislim da moramo biti optimisti. Ako bi sada širili pesimizam, mislim da to ne bi nikome pomoglo", kaže Grčić.

Grčić je rekao da rast BDP-a iznad nule očekuje u drugoj polovici godine. A najavio je i što očekuje do kraja godine. "Očekujemo da ćemo biti iznad nule. To bi bilo po prvi put nakon 2008. godine da smo iznad prosjeka Europske unije, jer Europska unija za ovu 2013. godinu procjenjuje stagnaciju na nula posto", zaključuje Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara