BDP u trećem tromjesečju manji za 1,9 posto: Grčić i Linić prebacuju odgovornost jedan na drugoga

Ilustracija: AFP

PREMA prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku tromjesečni bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju 2012. realno manji za 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

"Prva procjena o realnoj stopi promjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda može se razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja koje će biti objavljeno 20. prosinca 2012.", priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Ova crna procjena stigla je svega dan nakon što je kreditna agencija Fitch snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu.

Ministarstvo financija vjeruje da će hrvatski BDP u 2013. godini narasti za 1,8 posto, a u 2014. za tri posto, dok Fitch predviđa rast od samo 0,3 posto u sljedećoj te 1,3 posto u 2014. godini, kao i ovogodišnji pad do 1,7 posto.

Linić i Grčić različito tumače pad BDP-a

Ministar financija Slavko Linić i potpredsjednik Vlade te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić različito tumače pad BDP-a.

Za Linića je pad opasan, a odgovornost za to prebacio je na realni sektor koji je, kaže, previše očekivao od javnih investicija. Za potpredsjednika Vlade Grčića pad BDP-a je očekivan, no smatra da je globalna kriza, a ne privatni sektor glavni krivac za to.

"Na Vladi je da potakne investicije i pomogne restrukturiranju privatnog sektora", poručio je Grčić s konferencije o praktičnim aspektima pristupanja Europskoj uniji.

HDZ o padu BDP-a: Upozoravali smo na ovo 11 mjeseci

"Pad od 1,9 posto u trećem kvartalu i Fitcheva negativna prognoza za HDZ nije neočekivana", poručili su HDZ-ovci u Saboru.

"Ono što je još veći problem jest da se takvi trendovi nastavljaju i u sadašnjem vremenu. Znači, prema kraju 2012. ne vidimo značajnijih promjena za 2013. godinu", rekla je HDZ-ova Martina Dalić.

Iz HDZ-a kako su posljednjih 11 mjeseci upozoravali na sve što se danas događa."Ovo je zadnji trenutak za ovu Vladu", upozorio je Domagoj Ivan Milošević.

"Treba razgovarati jer ako ova Vlada ne napravi zaokret onda ćemo moći upotrijebiti onu uzrečicu: `Operacija uspjela, a pacijent umro`", istaknuo je Milošević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara