BIH se nakon poplava suočava s poskupljenjima, krađama i političkim obračunima

Foto: FAH

VLASTI u Bosni i Hercegovini u utorak se pokušavaju izboriti s posljedicama poplava, a uz srušene kuće, potopljene tvornice, zatrpane ceste i oštećene pruge suočavaju se i s učestalim krađama i pokušajima trgovaca da dodatno zarade povećavajući cijene hrane i opreme za čišćenje.

Vlasti dva entiteta donijele su mjere kojima su zabranile povećanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, ali i artikala za kojima je potražnja iznimno porasla poput metli, gumenih rukavica i čizama.

Građanima je upućen poziv da svako povećanje cijena koje opaze prijave vlastima kako bi se prekrištelje vladinih mjera sankcioniralo.

Društvene mreže preplavljene su informacijama o navodnim povećanjima cijena, no vlasti za sada nisu potvrdile kako je riječ o masovnim pojavama.

"Jučer smo dobili deset takvih prijava i niti jedna nije bila točna", kazao je u utorak ravnatelj Tržišne inspekcije Federacije BiH Ibrahim Tirak. Dodao je kako će se pojačani nadzor ipak nastaviti.

Vandali kradu kontaktne provodnike s pruge, pojava lažnih humanitaraca

Iz Željeznica Federacije BiH u utorak su pak upozorili kako kradljivci ugrožavaju sve njihove napore da teško oštećene pruge osposobe za promet.

U noći između ponedjeljak i utorka tako je ukradeno 700 metara kontaktnog provodnika s nosećim užetom na tek osposobljenoj pruzi na pravcu između Sarajeva i Kaknja. Strujna kontaktna mreža se nakon toga srušila na tračnice pa je promet opet prekinut.

Policija pokušava spriječiti sve učestalije pljačke stambenih objekata iz kojih su ljudi morali biti evakuirani zbog poplava ili su pak zbog klizanja tla srušeni ili teško oštećeni.

Sarajevski "Dnevni avaz" tako prenosi kako je policija uhitila dvije malodobne osobe u poplavljenoj kući u Novoj Biloj iz koje su pokušavali ukrasti dva bicikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je upozorila i na pojavu lažnih predstavnika humanitarnih organizacija koji pokušavaju prijevarom skupljati novce.

Republika Srpska i Milorad Dodik već krenuli u političke obračune

Uz sve druge nevolje počeli su i prvi politički obračuni kojima su poplave povod. Vlada Republike Srpske tako je u ponedjeljak navečer odlučila imenovati umirovljenog generala nekadašnje vojske bosanskih Srba Momira Zeca za posebnog povjerenika za Doboj koji je među najteže postradalim općinama u poplavama.

Time je praktično suspendirana općinska vlast predvođena načelnikom Obrenom Petrovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS) koja je na razini RS u oporbi.

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je ujedno visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavila je kako je ta odluka donesena zbog "problema u provedbi mjera odvoza kabastog otpada" iz Doboja. Najavila je poduzimanje sličnih mjera gdje god to bude potrebno.

Iz oporbenog SDS-a u utorak su reagirali optužbom na račun premijerke Cvijanović kako na "sraman način pokušava iskoristiti neviđenu tragediju za obračun s lokalnim vlastima". "Kako bi prikrili svoju nesposobnost i odgovornost za ponašanje u kriznim trenucima, Milorad Dodik i Cvijanović su zadužili policiju RS i umirovljenog generala Zeca za provođenje sramnog političkog puča u Doboju", drže iz SDS-a.

"Bosanski HDZ-ovce se poplave u BIH ne tiču, oni idu na Bleiburg"

Mediji u BiH istodobno kritiziraju ponašanje nekih političara uz ocjenu kako su potcijenili razmjere tragedije koja je pogodila zemlju.

Kolumnist "Oslobođenja" tako izravno proziva i HDZ 1990. i HDZ BiH te čelnika te stranke Dragana Čovića koji je u vrijeme kada je voda plavila BiH, umjesto da se angažira na pomoći hrvatskom narodu ugroženom poplavama u središnjoj Bosni, otišao u Bleiburg.

"Hadezeovce se ne tiče poplava u 'tamo nekoj Bosni' jer 'hrvatskog biračkog tijela tamo nema mnogo'", piše "Oslobođenje" upozoravajući na gotovo zaboravljeno Žepče, koje je pretežito nastanjeno Hrvatima, a teško je nastradalo u poplavama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara