Babić: Pitam se, jesmo li ministar Ostojić i ja bili na istom sastanku? On širi neistine i medijske spinove!

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NAKON što je u nedjelju propao i drugi postupak mirenja između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara, predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić ostao je zatečen izjavama ministra Rajka Ostojića poručivši kako se "puštaju razni medijski spinovi i šire neistine".

"Pitam se jesmo li mi bili na istom sastanku. Nakon jučerašnjih pregovora ministar Ostojić je iznio niz neistina. Mi tražimo da se on očituje na naš prijedlog koji smo mu dostavili još 8. kolovoza. Mi smo u bilo koje doba dana i noći spremni doći na sastanak i pokušati riješiti problem prije štrajka", rekao je Ivica Babić za Index, odgovorivši tako ministru Ostojiću koji je pozvao sindikate danas u 14 sati na još jedan postupak mirenja.

Kaže kako se na postupcima mirenja obično rješavaju sporovi i postupak može biti uspješan ili neuspješan te tvrdi kako ministar Ostojić nakon toga nije htio potpisati sporazum u kojem bi stajalo što su sindikati i Vlada dogovorili tijekom postupka mirenja.

"Pitanje je tko tu koga ucjenjuje"


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ostojić sad po medijima govori kako ne pristaje na ucjene, pa ne znam tko tu koga ucjenjuje. On i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek u srpnju su potpisali kolektivni ugovor kojeg su napisali u 2,5 sata. Ostojić nam je tad rekao "uzmite ili ostavite. Vi mi niste bitni, ja ću to potpisati sa Spomenkom". Zar to nije ucjena? Uostalom poručio nam je i da mi ne znamo organizirati štrajk, e pa sad ćemo vidjeti kako će se on snaći", rekao je Babić.

Kaže kako je Vlada Zakonom o reprezentativnosti omogućila da jedan sindikat kroji sudbinu svih ostalih bez da se usuglasi i sa ostalim sindikatima. Upravo je kaže, zbog ove situacije Sindikat liječnika s ostalim sindikatima zaposlenih u zdravstvu tražio da se ispita ustavnost ovog Zakona.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je pak kao razlog neuspjelog mirenja naveo zahtjeve dvaju sindikata koji su tijekom postupka mirenja htjeli potpisati sporazum s učincima kolektivnog ugovora što, ističe, formalno-pravno nije dopustivo.

Ostojić je pozvao građane da sljedeća dva dana u medijima prate priopćenja ministarstva kojima će dobiti jasne upute o radu bolnica za vrijeme štrajka. Preko medija građani će dobiti brojeve telefona i e-mail adrese na kojima se mogu obratiti te poručio da je organizacijski u bolnicama sve spremno za rad u vrijeme štrajka.

Inače, ministar Rajko Ostojić trebao bi danas otvoriti objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Virovitica, a budući da je to bolnica u kojoj radi dr. Ivica Babić, možda uspiju nešto dogovoriti. Dr. Babić je na to samo kratko rekao da je pitanje hoće li se Ostojić pojaviti.

Ukoliko se trakavica na relaciji liječnički sindikati - Ministarstvo danas ne riješi, očekuje se da će 70 posto svih zaposlenih u zdravstvu  krenuti u štrajk 18. rujna u 7 sati, a bolnice bi tad trebale raditi kao nedjeljom i blagdanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara