Bacali bačve s opasnim otpadom: DORH tereti Istrane da su zagadili Karlovac

Bacali bačve s opasnim otpadom: DORH tereti Istrane da su zagadili Karlovac

Foto:FaH

ČETVORICA osumnjičenika za ilegalno odbacivanje bačava s opasnim otpadom u okoliš na nekoliko mjesta u Karlovačkoj županiji, su iz tvrtke sa sjedištem u Matuljima, a skladištem u Pazinu, objavilo je u subotu Županijsko državno odvjetništvo, nakon ispitivanja uhićenih osumnjičenika. Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić potvrdila je jutros Hini kako je jedna od djelatnosti osumnjičene tvrtke iz Matulja, iz Primorsko-goranske županije, upravo prikupljanje i skladištenje opasnog otpada. Svu četvoricu osumnjičenika policija je jučer uhitila.

Svaka od 18 bačava ima 200 litara opasnog otpada

Ugroza međutim nije završila jer još nije poznato gdje je osamnaest bačava koje sadrže svaka oko dvjesto litara opasnog otpada.

Postoji osnovana sumnja, ističe se u priopćenju, da su 32-godišnji prvoosumnjičenik i četrdesetogodišnji drugoosumnjičenik, kao djelatnici, i 41-godišnja odgovorna osoba poduzeća sa sjedištem u Matuljima, s trećeosumnjičenikom (41) u travnju 2015. dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta tvrtke koje se nalazi u Pazinu.

Do sada je pronađeno 60 bačava

Navedeni otpad je 30. travnja, prema prethodnom dogovoru, preuzeo trećeosumnjičenik u 88 bačava koje je, bez Pratećeg lista za otpad, protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije te odbacio u okoliš, navodi ŽDO Karlovac.

Karlovačko Županijsko državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti da osumnjičenici unište dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili pokušaju utjecati na svjedoke. ŽDO također smatra kako postoji opasnost da će osumnjičenici ponoviti ili dovršiti započeto kazneno djelo.

Prema rječima voditelja tima stručnjaka županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Gorana Frankovića do sada je pronađeno 60 bačava, a jučer objavljen podatak Centra 112 o pronalasku 63 bačve bila je pogreška.

Javna vatrogasna postrojba Karlovac spremna je i danas na što žurnije odvoženje bačava koje bi mogle biti pronađene, jer je razlika od utovarenih u Pazinu i pronađenih u okolišu još uvijek osamnaest komada sa po 200 litara opasnog otpada svaka, što je velika ugroza koja se mora riješiti, rekao je Franković.

U do sada pronađenim bačvama ukupno je 15 tona opasnog otpada koji je zbrinut u Vojniću, u specijaliziranoj tvrtki CIAK, zajedno s oko pet tona zagađenog tla i bilja s dvije lokacije gdje je iscurila izvjesna količina sadržaja bačava i nagrizla travu.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić kasno sinoć je priopćio da se na rješavanju ove velike opasnosti do sada angažirao velik broj ljudi - osim policije, vatrogasaca i djelatnika tvrtke Čistoća teren su obilazile i dojavljivale pozicije bačava razne udruge, mjesni odbori i gradske četvrti, ali i temeljni ogranci HDZ-a i HSS-a.

Četvorica osumnjičenika su jučer nakon kriminalističkoga istraživanja predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a potom su uz kaznenu prijavu dovedeni na tzv. 'prvo ispitivanje' na karlovačko Županijsko državno odvjetništvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara