Bajić je zaboravio, ali Austrijanci nisu: Otvorena nova istraga vezana za Hypo banku u Hrvatskoj!

Foto: Arhiva, Screenshot: Standard, Wirtschaftblatt 
 
ZBOG kredita kojeg je Hypo banka odobrila tvrtki Helios Properties kako bi kupila zemljište u Zagrebu, ponovno je u Austriji pokrenuta lavina oko jedne od najvećih afera u modernoj Hrvatskoj, onoj Hypo banke. Naime, kako su i službeno potvrdili u Hypo banci riječ je o kreditu koji je odobren tvrtki Helios Properties kako bi kupili zemljište za tzv. Poslovni Park Zagreb uz autocestu Zagreb Ljubljana svega 6 kilometara daleko od granice.  Riječ je o 95 tisuća kvadrata zemljište za što je odobren kredit težak 84 milijuna eura. 

Hypo banka oštećena za 95 milijuna eura
 
"Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Tilo Berlin i još trojica menadžera banke pod istragom su zbog pronevjere u kojoj je Hypo banka oštećena za 95 milijuna eura", službena je obavijest iz Hypo banke. Austrijska novinska agencija objavila je kako su hrvatskoj tvrtki progledali kroz prste jer njena kreditna sposobnost nije bila zadovoljavajuća. Isto tako menadžeri Hypo banke na čelu s Berlinom nisu poštovali niti opću proceduru pri dodjeli kredita, a utvrđeno je da su zanemarili i preporuke odjela za procjenu rizika. 
 
Same detalje tog aranžmana donosi današnje izdanje austrijskog Der Standarda u kojem se naglašava da je u ovom rizičnom poslu u Hrvatskoj, austrijska banka imala namjeru zaraditi 130 milijuna eura. No, na kraju Hypo banka je izgubila na ovom rizičnom kreditu, a otegotna okolnost za Berlina koji je bio na čelu Hypo banke od 2007. do 2009. godine da je potpuno zanemario izvještaj da iz tvrtke Helios Propertis stoje anonimni fondovi i investitori.
 
 
 
"Novac od kredita je podijeljen. Pola novca otišlo je drugu banku kako bi Helios zatvorio prijašnje dugovanjem dok je drugi dio od 23 milijuna eura završio na Djevičanskim otocima gdje su ga preuzeli partneri sa zagrebačke strane", stoji u današnjem tekstu Der Standarda u kojem se dodaje kako interna istraga Hypo banke nije bila u stanju otkriti identitet osobe iz Zagreba koja je preuzela novac. 
 
Standard piše kako je Hypo i u ovom slučaju slijedio svoju politiku mita pa je tako 140 tisuća eura od kredita preuzeo jedan "bivši srpski nogometaš.". Tilo Berlin tvrdi kako ništa ne zna o tom poslu, a to će, čini se, morati dokazivati na sudu s obzirom da je podnesena kaznena prijava. 
 
Kako smo ispitali Helios Properties je tvrtka sa sjedištem u Londonu osnovana  1996. godine uz pomoć kapitala  jedne saudijske investicijske grupe. Ekskluzivni agent za  Poslovni park Zagreb i koja je 
objekt prodala Helios Propertiesu bila je poznata agencija za nekretnine King Sturge. 
 
Što radi DORH?
 
Podsjetimo kako je svojedobno predsjednik povjerenstva Parlamentarne komisije Koruške Rolf Holub rekao kako je na koncu otkriveno da je Hypo banka imala osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja. Više stotina milijuna eura sumnjivih kredita odnosi se ne Hrvatsku. Državno odvjetništvo za sada je slučaj Hypo banke u Hrvatskoj otvorilo jedino u slučaju bivšeg šefa HDZ-a i premijera Ive Sanadera i to za mito iz devedesetih godina. 
 
Austrijska policija do sada je skupila preko 20 milijuna stranica dokumentacije o poslovanju Hypo banke u jugozapadnoj Europi, a najveći dio odnosi se na Hrvatsku. Do danas nije poznato kako Državno odvjetništvo obrađuje tu dokumentaciju, s obzirom da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić to proglasio tajnom kada smo ga svojevremeno pitali hoće li po uzoru na austrijsku "SoKo Hypo jedinicu" osnovati posebni odjel pri DORH-u kako bi se obradio taj materijal.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara