Baldasar žalostan zbog natpisa "Za dom spremni" na spomeniku: To je poruka ustaškog režima

Baldasar žalostan zbog natpisa "Za dom spremni" na spomeniku: To je poruka ustaškog režima

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar žalostan je što je na spomeniku IX. bojni HOS-a promijenjen natpis te je preko naziva bojne isklesano "Za dom spremni" jer, kako je istaknuo, za njega nema dvojbe da je riječ o ustaškom pozdravu.

"Neki kažu kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu, no činjenica je kako se, zapravo, radi o poruci ustaškog režima i fašističke ideologije", rekao je Baldasar komentirajući sporni natpis na spomeniku HOS-a u Splitu za koji je odgovornost preuzeo gradski vijećnik HČSP-a Luka Podrug.

Baldasar je ocijenio da je Split ponovno grad slučaj jer se u njemu ponovno slavi fašistički pozdrav.

Spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a "Vitez Rafael Boban" svečano je otkriven u svibnju 2014. u Ulici Ruđera Boškovića, a na otkrivanju je bio i gradonačelnik Baldasar. Danas je gradonačelnik rekao kako mu je najviše žao "zbog tih mladića i njihovih obitelji i suboraca koji su nešto htjeli pokazati". "Ako se jasno i precizno ograde od ustaškog režima, onda možemo razgovarati dalje pa vidjeti što dalje napraviti", dodao je Baldasar.

"Neka me pljucaju ako im to pričinjava zadovoljstvo"

"Ovim činom na svoje je došla ekstremna desnica, ali i ekstremna ljevica. Jedni drugima prigovaraju, i to preko mene, ali ja ću to istrpjeti. Neka me pljucaju ako im to pričinjava zadovoljstvo", rekao je Baldasar i dodao kako se - kad god se radi o ideološkim problemima starima 70 godina - svi odmah udruže da nas vrate natrag. Također je rekao kako se ne mogu zatvoriti oči i reći da nema ljudi koji su proustaški orijentirani, ali, dodao je, ima i ekstremno komunistički orijentiranih te nije rješenje međusobno pljuvanje.

Kako je rekao, oni mogu pljuvati po njemu, no on će i dalje nastojati da se o svemu razgovara, da se prevladaju međusobne razlike i krene dalje zajedno.

Gradonačelnik je rekao da se spomenik podigao radi pijeteta prema 46-orici poginulih iz IX. bojne u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara hoće li komunalne službe ukloniti taj dodatak na spomeniku, gradonačelnik je odgovorio kako je dao nalog komunalnim redarima da načine očevid, a policija bi trebala razgovarati i s Lukom Podrugom, koji je sam javio medijima da je začetnik promjene natpisa na spomeniku.

"Ustaštvo za mene nije dobro"

"Luka mi je rekao da bi sve to stavio na Gradsko vijeće, međutim, ja nisam za to", dodao je.

Na inzistiranje novinara i pitanje hoće li se dodatak sa spomenika ukloniti, gradonačelnik je odgovorio kako on nije za to i kako ne želi da se od svega ponovno radi cirkus jer micanje slova znači uzeti kamen i dlijeto, što mu ne pada na pamet. Dodao je da će u dogovoru s IX. bojnom i braniteljima i drugim braniteljskim udrugama vidjeti što će učiniti.

"Ustaštvo za mene nije dobro. To je dio NDH koji je izdao hrvatski narod i to treba još jednom osuditi, pogotovo na današnji Dan holokausta", zaključio je gradonačelnik Baldasar.

Krajem prošlog tjedna na spomeniku IX. bojni HOS-a uočeno je da je unutar pletera, umjesto riječi IX. bojne, sporni pozdrav "Za dom spremni" za koji je Luka Podrug stalno ističe da je njezin sastavni znak.

Splitska policija ni Državno odvjetništvo još nisu pozvali Luku Podruga na informativni razgovor

"Ova izmjena je sastavni dio jedne konstrukcije. Spomenik je tako prvotno trebao izgledati. Gradonačelnik bi trebao dati svoje autentično tumačenje s obzirom na to da je Gradsko vijeće u ožujku prošle godine prihvatilo da se na gornjem dijelu spomenika izvede znak IX. bojne, a pod znak se podrazumijeva i taj pozdrav", rekao je Podrug za Hinu dodajući da izmjena napravljena nekoliko dana prije Božića.

Neslužbeno se doznaje kako je promjena tehnički izvedena u vrlo kratkom roku, i to doslovce tako što je jedan komad kamena zamijenjen drugim. Splitska policija ni Državno odvjetništvo još nisu pozvali Luku Podruga na informativni razgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara