Ban Ki-moon: Rohani nije ispunio obećanje i omogućio veće slobode u Iranu

Foto: Guliver image/Getty images

IRANSKI predsjednik Hasan Rohani nije ispunio obećanje iz svoje predsjedničke kampanje da će dozvoliti veću slobodu izražavanja, a od njegovog izbora za predsjednika broj smrtnih kazni je znakovito povećan, kazao je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Rohani, koji je ostvario nadmoćnu pobjedu na izborima, zaslužan je za početni sporazum sa svjetskim silama oko iranskog nuklearnog programa. No možda je, kako ocjenjuju analitičari, u namjeri da još više ne antagonizira tvrdolinijaše, propustio provesti značajnije reforme kod kuće, a čemu su se umjereni birači nadali.

U izvješću Vijeća za ljudska prava UN-a, Ban podsjeća na često pribjegavanje smrtnoj kazni u Iranu i poziva na oslobađanje aktivista, odvjetnika, novinara te političkih zatvorenika koji su u pritvoru zbog ostvarivanja prava na slobodu govora i okupljanja.

"Nova vlada nije učinila značajne pomake u promicanju i zaštiti slobode izražavanja i mišljenja, usprkos obećanjima koje je predsjednik dao u kampanji i nakon polaganja prisege", kazao je Ban. Istaknuo je da su mediji, tiskani i elektronički, i dalje suočeni s ograničenjima, uključujuči i zatvaranje, a Irancima koji izražavaju disidentsko mišljenje još uvijek prijete uhićenja i sudski progoni.

Ban Ki-moon je, međutim, pozdravio oslobađanje 80 političkih zatvorenika prošle jeseni, uključujući i borca za ljudska prava Nasrina Sotoudeha i vraćanje na sveučilište nekih profesora i studenata. Ali, kako je rekao, još je uvijek "puno političkih zatvorenika", među kojima su aktivisti za ženska prava, odvjetnici i novinari. Podsjetio je također da su Mehdi Karubi i Mirhosein Musavi, predsjednički kandidati na izborima 2009. nalaze u kućnom pritvoru od 2010. godine, iako protiv njih nije podignuta optužnica za kazneno dijelo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara