Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD da reaktiviraju pregovore o Siriji

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon je u povodu treće godišnjice od početka sukoba u Siriji pozvao Moskvu i Washington da ponovno pokrenu ženevske pregovore između sirijskog režima i oporbe.

U priopćenju Banova glasnogovornika stoji kako glavni tajnik poziva zemlje u regiji i međunarodnu zajednicu, osobito Rusiju i SAD, pod čijim je okriljem održana konferencija o Siriji, da poduzmu jasne mjere kojima bi reaktivirali mirovni proces iz Ženeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori održani pod nazivom Ženeva 2 prekinuti su nakon drugog neuspješnog kruga, a još nije utvrđen nijedan fiksan datum za njihov nastavak. Nijedna strana u pregovorima nije se složila u pogledu dnevnog reda pregovora što ga je predložio međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi. On će u četvrtak ujutro Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće o svojoj misiji.

Ban je pozvao i sirijski režim i oporbu da "pokažu odgovornost, osjećaj za viziju i fleksibilnost" te odgovore na ovaj izazov. Od njih je zatražio da djeluju odmah kako bi se okončala tragedija koja traje u Sriji.

Rat u Siriji "odnedavno je prerastao u najveću humanitarnu i sigurnosnu krizu u svijetu, a prati je nasilje koje je dosegnulo nezamislivu razinu", stoji u Banovu priopćenju. Odao je počast zemljama koje graniče sa Sirijom jer "trpe posljedice toga sukoba koje postaju sve nepodnošljivije". Izrazio je žaljenje zbog nesposobnosti međunarodne zajednice, čelnika u regiji i samih Sirijaca da okončaju sukob te istaknuo kako će "jedino političko rješenje moći izvesti sirijski narod iz njegove noćne more":

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara