Bandić: Novinari, ne budite zločesti zbog plana spalionice smeća u Zagrebu!

Foto: Google Maps

GRAD ZAGREB će na odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je Gradu Zagrebu odbilo dati lokacijsku dozvolu za izgradnju postrojenja za termičku obradu otpada na lokaciji Žitnjak - istok uz površinu kompleksa Centralnog uređenja za pročišćavanje otpadnih voda uložiti tužbu Upravnom sudu, stoji u priopćenju Ureda gradonačelnika.

"Do okončanja upravnog spora Grad Zagreb će nastaviti i dovršiti postupke koje je započeo paralelno s podnošenjem zahtjeva za lokacijsku dozvolu - postupke donošenja plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba sa strateškom procjenom utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom i Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zagreba", navodi se u priopćenju.

Pokreće se novi postupak

Ured gradonačelnika podsjeća da su ti postupci u završnoj fazi o čemu svjedoči i okončana javna rasprava o tim dokumentima. Nakon tematske sjednice Gradske skupštine 28. kolovoza 2014. će se ti materijali uputiti na razmatranje i donošenje na radnu sjednicu Gradske skupštine koja će se održati u rujnu.

Temeljem tako donesenog Plana gospodarenja otpadnom Grada Zagreba će se, bez obzira na upravni spor, pokrenuti novi postupak kojim će se zatražiti izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u svojoj odluci o odbijanju lokacijske dozvole navelo kako Grad Zagreb nije donio Plan gospodarenja otpadom te da samim time ne može biti utvrđena količina ostatnog i opasnog otpada. Također, time nisu utvrđene i vrste i količine otpada koje se planira zbrinjavati u postrojenju za termičku obradu otada.

Ministarstvo graditeljstva smatra i da idejni projekt ne sadrži način zbrinjavanja ostatnog otpada, količine i mjesto zbrinjavanja, kao niti način i mjesto zbrinjavanja opasnog otpada s filtera. Uz to, idejni projekt nije potpun u dijelu uvjeta i načina priključenja postrojenja za termičku obradu otpada na elektroenergetsku mrežu i toplovod s mogućnošću prihvata proizvedene energije te da projekt ne prikazuje interakciju nove građevine u odnosu na izgrađene građevine prečistača otpadnih voda.

Bandić: Ne budite zločesti

" Sve sam odgovorio jučer i pismeno vam dao. Nemojte biti zločesti, budite korektni i prenesite ono što sam rekao, što sam napisao i vama dao", rekao je gradonačelnik Bandić dodajući da je Ministarstvu sporno i to što nije predviđeno kako će se nova spalionica u Resniku uklopiti u postojeći kompleks pročistača voda koji se nalazi u blizini.

S druge strane u Zelenoj akciji pozdravljaju ovakvu odluku.

"Zapravo je vrlo jasno da je svaki korak kojeg Grad ulaže u gradnju spalionice je korak u suprotnom smjeru koji nas udaljava od jednog kvalitetnog sustava gospodarenja otpadom. Ovaj zahtjev Grada Zagreba je odbijen, prvo zato jer ne postoji uopće Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba, on je tek u izradi. Taj plan nažalost je vrlo loš, a uskoro će nam doći i u Skupštinu i mi ćemo ga nastojati i osporiti", rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara