Bandić o rušenju: Treba pomoći ljudima da legaliziraju jedini krov nad glavom, tajkuni su se već snašli

Bandić o rušenju: Treba pomoći ljudima da legaliziraju jedini krov nad glavom, tajkuni su se već snašli

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NAKON što je počelo rušenje bespravno sagrađenih kuća na Viru, bageri bi uskoro trebali stići i u Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić izdvojio je koje se građevine u metropoli neće rušiti. "Sve ono što nije na vodonosniku, parku prirode ili na prometnici se neće rušiti našim sugrađanima", rekao je Bandić koji je ponovio da on nije za rušenje, nego za građenje.

"Razmišljam kako s umanjenim komunalnim doprinosom i što većim rokom otplate na n-ti broj godina pomoći našim ljudima da konačno legaliziraju svoj krov nad glavom. Radi se o socijalnoj gradnji jedinog krova nad glavom. Ne radi se o tajkunskoj, profiterskoj i švercerskoj gradnji - oni su se već snašli, oni su sve legalizirali. I time sam ja zaokupljen", kaže Bandić, koji je komentirao i inspekcijski nadzor Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Jakuševcu zbog smrada.

"Preporučujem ministru da pošalje inspekciju na svoje odlagalište otpada u Jasku kojeg nije dovršio ili u Varaždin gdje prijeti zaraza ljudima na polju i gdje postoji 150 tisuća tona koje uopće nisu sanirane", istaknuo je Bandić.

"Ako to žele gospoda, Grad Zagreb će uštedjeti 60 milijuna kuna jer neće financirati kazalište, a da bi oni svirali, a mi plaćali - to neće proći"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se zagrebački gradonačelnik i na izbor novog intendanta HNK. "Treba razdvojiti funkciju umjetničkog ravnatelja i poslovnog ravnatelja", predložio je Bandić. "Ako se to ne dogodi, sve ostalo je mlaćenje prazne slama i vrtnja u krug. To je temeljni problem hrvatskih kazališta. Drugi je da se depolitizira upravljačka funkcija; da oni koji zajaše Kurta ne stavljaju svoje ljude bez obzira na svoje kompetencije", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Podsjetimo, prijedlog Kazališnog vijeća da intendantica ponovno bude Ana Lederer, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dva je puta odbila. No, ona o izboru ne može samostalno odlučivati jer treba i pristanak Bandića s obzirom na to da Grad Zagreb sufinancira glavnu kazališnu kuću. "Ako to žele gospoda, Grad Zagreb će uštedjeti 60 milijuna kuna jer neće financirati kazalište, a da bi oni svirali, a mi plaćali - to neće proći", rekao je Bandić.

Uskoro ćemo predstaviti i svog kandidata za mjesto prvog čovjeka HNK, otkrio je Bandić. "Imam itekako dobrog kandidata kojeg bi svi podržali. I vi koji pratite kulturu i, uvjeren sam, ministrica i gradonačelnik. Pustit ćemo da se utakmica igra. Za sada sam legalist i legitimist. Upravno vijeće je predložilo dosadašnju ravnateljicu, ja stojim iza toga. Moja suglasnost je otišla prema Ministarstvu i Vladi", zaključio je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara