Bandić o suradnji sa Šangajem: Ovo je dobro za cijelu Hrvatsku

Foto: Davor Pongračić / CROPIX

DANAS su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Šangaja Xang Xiong potpisali Memorandum razumijevanja o prijateljstvu i suradnji između ta dva grada.

Prijateljstvo između Zagreba i Šangaja traje već 33 godine, a Bandić je naglasio na kojim područjima će se najviše osjetiti suradnja.

"Upravo smo stavili potpis sada na memorandum o prijateljstvu i suradnji, na period od 2013. do 2017. godine. Ovo će biti novi uzlet ili zalet naše dobre suradnje na polju gospodarstva, kulture, ekologije, prometa, planiranja grada, te u razmjeni iskustva u upravljanju javnih poslova velikih gradova", istaknuo je Bandić i dodao kako ova suradnja nije dobra samo za Zagreb, već i za cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Šangaja Xiong naglasio je što Šangaj prvenstveno želi postići ovim memorandumom.

"Bez obzira veliki ili mali grad, mi se međusobno poštujemo i razmjenjujemo iskustva, i želimo da bude daljnje suradnje u svrhu zajedničkog razvoja i prosperiteta", ističe Xiong.

Bez obzira što suradnja i Šangaja traje 33 godine, ovo je prvi posjet šangajskog gradonačelnika Zagrebu, i na kratkom sastanku je dogovoreno da će u idućih 6 mjeseci i od strane Šangaja i od strane Zagreba biti organizirani susretni gospodarstvenika. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor objasnio je koliko to znači za Zagreb, ali i za cijelu Hrvatsku.

"Mi ćemo u Zagrebu okupiti sve gospodarstvenike, pa i na razini Hrvatske, koji će htjeti otići u Šangaj, a isto tako će njihovi gospodarstvenici doći ovdje. Ono što ja vidim kao najveću mogućnost suradnje je taj tranzit za srednju Europu. Znači, najbliža luka Kinezima za ulazak u Europsku Uniju je Rijeka, a kada bi imali super brzu željeznicu od Rijeke do Zagreba, pa od Zagreba do Mađarske i Njemačke, to bi bio najkraći put za njihovu robu", istaknuo je Kosor te naglasio kako će gospodarstvenici u svojim susretima raditi na tome da se više ulaže u infrastrukturu Zagreba, a kasnije i cijele Hrvatske kako bi se taj napredak na kraju pozitivno odrazio na sveukupno hrvatsko gospodarstvo i ekonomiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara