Banke: Neka država otkupi stanove najugroženijih dužnika u "švicarcima"

Banke: Neka država otkupi stanove najugroženijih dužnika u "švicarcima"

Foto: Hina

HRVATSKA udruga banaka danas je predstavila dva modela rješenja problema za najugroženije dužnike u švicarskim francima.

Prema prvom modelu dužnik bi do kraja 2015. mogao zatražiti prodaju potraživanja i prodaju založene imovine, odnosno stana, specijaliziranoj državnoj agenciji.

Država bi na taj način kupila stanove dužnika po sadašnjoj tržišnoj cijeni.

Prema prijedlogu bankara, država bi tada mogla odlučiti korisniku kredita iznajmiti taj stan po posebnim uvjetima. Dužnik bi npr. mogao steći pravo prvokupa uz priznavanje dijela plaćenog najma, ovisno o odluci države a prema određenim socijalnim kriterijima.

Drugi tzv. "Walk Away" model predviđa da dužnik može zatražiti otpust duga preko visine vrijednosti kupljenog stana, uz istodobno podmirenje duga prijenosom stana u vlasništvo banke.

U ovom slučaju radilo bi se isključivo o dužnicima čiji dug je veći od vrijednosti nekretnine.

Oprost samo najugroženijim dužnicima

Iz Hrvatske udruge banaka napominju da se radi o rješenjima isključivo za dužnike koji su se našli u financijski bezizlaznoj situaciji, te njima nisu obuhvaćeni svi dužnici.

"Na pretpostavci valjano utvrđenih socijalnih kriterija, koji mogu opravdati otpust dugova kao akt socijalne odgovornosti kreditora u odnosu na korisnike stambenih kredita izložene specifičnom teretu aprecijacije CHF i paralelnom gubitku kreditne sposobnosti, banke su spremne preuzeti na sebe sav teret takvih otpusta i ne traže u tome sudjelovanje bilo koje treće strane, pa dakako ni poreznih obveznika", navode bankari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni kriterij bit će usuglašen s nadležnim ministarstvima. Prema prijedlogu banaka radilo bi se primjerice o materijalno značajnom umanjenju primanja korisnika kredita i sudužnika kroz 12 mjeseci 2014. u odnosu na razinu iz vremena odobrenja kredita, materijalno značajnom pogoršanju omjera visine obroka/anuiteta kredita i prosječnih mjesečnih primanja tijekom 2014., obiteljskim, zdravstvenim okolnostima i uvjetima stanovanja.

Iz banaka tvrde da će financijski teret otpisa pasti samo na njih , no na pitanje koliko bi država trebala izdvojiti novca za otkup stanova nisu znali odgovoriti.

Protuzakonita rješenja mogla bi koštati porezne obveznike

Banke upozoravaju da rješenje treba biti dobrovoljni otpis dugova, a ne da se pravno nameću rješenja.

"U svakom slučaju, radi se o tome da imovina banaka bude umanjena na korist građana. Pitanje je jedino hoće li do toga doći prinudom propisa ili na načelu dobrovoljnosti te hoće li biti motivirano socijalnom solidarnošću. Za banke tu nema nikakve dileme. Stoga, i u pitanju dugova građana denominiranih u CHF, može se zakonito raditi jedino o jednom primjerenom rješenju dobrovoljnog otpusta dugova, a nikako ne o prinudnom i nužno neustavnom izvlaštenju. Svako neustavno rješenje, naizgled isključivo na teret banaka, može se, dakle, pravno prometnuti u rješenje koje će pasti isključivo na teret poreznih obveznika, a na korist samo jedne skupine građana", navode iz Hrvatske udruge banaka.

Smajo: Podržavamo pomoć najugroženijima, ali tražimo cjelovito rješenje za sve dužnike

Hrvatska udruga banaka predstavila je svoje rješenje za socijalno najugroženije građane sa stambenim kreditima u švicarskim francima.

Na predstavljene modele za MS reagirao je koordinator Udruge Franak Denis Smajo.

"Naravno da mi ne možemo biti protiv toga da se pomogne nekome tko ne može otplaćivati ni normalni kredit. Ali, to je sve parcijalno i ne rješava problem u samom temelju. Temelj problema je zapravo što su banke nepošteno ugovarale tu valutnu klauzulu i cijeli rizik prebacile na naša leđa. Mi želimo da se to riješi i da se ta valutna klauzula makne i da se računa po početnom tečaju", rekao je Smajo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara