Banke u Hrvatskoj bilježe pad dobiti: 16,5 posto manja dobit nego lani

Banke u Hrvatskoj bilježe pad dobiti: 16,5 posto manja dobit nego lani

Ilustracija: Index

BANKE u Hrvatskoj bilježe pad dobiti od 16,5 posto u prvih devet mjeseci 2012. u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestio je predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Zbog rasta troškova izvora sredstava zabilježen je pad kamatne marže, što znači pad prihoda od kamata ili stagnaciju.

"Međutim, to nije zabrinjavajuće jer je kapitalna adekvatnost hrvatskih banaka najviša od svih zemlja u bazi MMF-a, što je normalno ako je kapitalna baza visoka, onda je i umjerena dobit dobra jer je sustav kompletno stabilan", rekao je Bohaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I spreman je, ako treba, izdržati i jači nalet krize te odgovoriti na eventualno buđenje domaćeg gospodarstva, poručuje Bohaček.

"Banke imaju dovoljno sredstava da plasiraju nove kredite. U slučaju da nema domaćih izvora, opet se mogu okrenuti prema izvorima vani i tu nema velike opasnosti da bi se država istisnula jer ima dovoljno rezerve da se povećano financiranje države u zemlji pokrije iz postojećih mogućnosti banaka", kazao je predsjednik HUB-a.

Na pitanje hoće li pad kreditnog rejtinga Hrvatske od strane Standard & Poor'sa utjecati na visinu kamata na kredite za građane, Bohaček je odgovorio.

"Tržišta će pokazati, kao što se primjetilo, nakon pada rejtinga neznatno je povećan taj trošak, a hoće li će se on vratiti na onaj niži ili će još rasti, to će pokazati sljedeći mjeseci", istaknuo je Bohaček.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara