Barroso poručio Grčkoj: Ne smijete usporiti s reformama

Foto: Guliver Image / Getty Images

GRČKA se i dalje mora truditi kako bi izašla iz krize i ne smije usporiti provedbu reforma, rekao je u srijedu u Ateni predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U govoru u prigodi grčkog preuzimanja polugodišnjeg predsjedanja Europskom unijom, Barroso je također odbacio mogućnost pobjede ekstremista na sljedećim europskim izborima.

Grčka je "ostvarila izniman napredak (...), vide se neki oblaci na obzoru, ali sada nije trenutak da se uspori ritam reforma", istaknuo je Barroso, obraćajući se toj zemlji koja je zapala u dužničku krizu i prima financijsku infuziju od EU-a i MMF-a.

"Treba nastaviti s privatizacijom", rekao je Barroso koji je u srijedu doputovao u Atenu predvodeći izaslanstvo s 28 europskih povjerenika kako bi nazočio službenoj svečanosti koju Grčka organizira u palači Zappeion u središtu Atene.

Predsjednik EU-a je ocijenio da će Grčka "ove godine izaći iz recesije i ostvariti primarni proračunski suficit", kao što predviđa proračun grčke vlade.

Grčka se nada rastu


Nakon šest godina uzastopne recesije i odobravanja zajmova EU-a i MMF-a u vrijednosti 250 milijarda eura od početka krize 2010., Grčka se nada da će u 2014. njezino gospodarstvo ponovo zabilježiti rast.

Predsjednik grčke vlade Antonis Samaras izrazio je pak zadovoljstvo zbog činjenice da je Grčka "ostala na nogama".

"Podnoseći goleme žrtve, Grčka ostavlja krizu iza sebe", istaknuo je Samaras, napomenuvši da će se grčko predsjedništvo usmjeriti na oporavak, borbu s nezaposlenošću i na sigurnost.

"Naš je cilj osnažiti EU te zalagati se za demokratsku i solidarnu Europu, poticati rast i socijalno jedinstvo", dodao je.

Dok s približavanjem europskih izbora u svibnju raste strah od uspjeha euroskeptičnih stranaka, Barroso je "priznao da zbog krize ekstremisti i populizam mogu ojačati i u najrazvijenijim zemljama (...) Ali ne očekujem da će te snage pobijediti", rekao je predsjednik Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara