Bašar al-Asad upozorava: Teroristi bi mogli napasti inspektore i okriviti nas

Foto: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKI predsjednik Bašar al-Asad upozorio je međunarodnu javnost kako bi oslobodilačka vojska mogla napasti strane inspektore koji će doći u Siriju gdje će nadgledati uništavanje arsenala kemijskog oružja.

"Svi znamo da ti teroristi izvršavaju naredbe drugih zemalja i da te zemlje navode teroriste da počine radnje koje bi se pripisale sirijskoj vlasti", kazao je Bašar al-Asad u razgovoru za kinesku televiziji CCTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je već ranije sa Sirijom dogovorila uništavanje kemijskog oružja kako bi se izbjegla vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država zbog napada kemijskim oružjem 21. kolovoza. Zapad za napad krivi Bašar al-Asada i njegovu vojsku, dok Rusi krive pobunjenike i optužuju ih da su htjeli isprovocirati međunarodnu vojnu intervenciju koja bi oslabila sirijsku vojsku.

Moskva očekuje da će Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) uskoro postaviti rok za operaciju uništenja kemijskog oružja. OPCW je već zaprimila detaljni popis sirijskog arsenala kemijskog oružja. Rusija planira dogovoriti i rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a kojom bi se podržao plan OPCW-a i pružila sigurnost inspektora koji će kontrolirati razoružanje. SAD, Velika Britanija i Francuska inzistiraju na rezoluciji koja će uključivati kaznene mjere ako će Sirija ometati inspektore u radu, prenosi RT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara