Belgija oštro protiv džihadizma: Vođa organizacije Sharia4Belgium dobio 12 godina zatvora

Belgija oštro protiv džihadizma: Vođa organizacije Sharia4Belgium dobio 12 godina zatvora

Foto: FAH

BELGIJSKI je sud u srijedu proglasio islamističku skupinu Sharia4Belgium terorističkom organizacijom, a njezinom vođi Fouadu Belkacemu dosudio 12 godina zatvora.

Belgija pokušava suzbiti džihadističku mrežu u zemlji jer se oko 350 Belgijaca otišlo boriti u Siriju i Irak, što je najviše po glavi stanovnika u Europi, javlja BBC.

Sharia4Belgium učinkovito je novačila mlade ljude za džihad, proglasio je sud u Antwerpenu. Cilj joj je silom zbaciti demokraciju u Belgiji i ustanoviti islamsku državu u kojoj bi se vladalo po šerijatskom zakonu, dodaje se u presudi. Skupina je indoktrinirala mlade ljude tijekom psihološke i fizičke obuke u njezinu sjedištu u Antwerpenu.

Među dokazima i materijali na internetu

Među dokaze je sud uvrstio i internetsku stranicu i Youtube kanal te skupine, kojima se služila za distribuciju propagande o džihadu i mučeništvu, objavila je agencija Belga.

Optuženo je 46 ljudi, od kojih se 36 sudilo u odsutnosti. Za mnoge se vjeruje da su u redovima Islamske države na ratištu u Siriji ili su već tamo ubijeni. Vodećim figurama organizacije sud je odsutnosti izrekao kazne od 10 do 15 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nižerangirani, ali aktivni članovi skupine dobili su do pet godina zatvora.

Vođa organizacije presudu dočekao s osmijehom na licu

Presudu je u sudnici, s osmijehom na licu, saslušao Fouad Belkacem, bivši glasnogovornik i postojeći vođa skupine. Sudac mu je rekao da je "odgovoran za redikalizaciju mladih ljudi i njihovu pripremu za salafističku borbu, čemu nema mjesta među demokratskim vrijednostima".

Istrage od djelovanju Sharia4Belgium počele su 2012., a suđenje je počelo u rujnu prošle godine. Izricanje presude pratile su iznimne mjere sigurnosti.

Prije nekoliko tjedana vlasti su spriječile terorističku zavjeru u Verviersu, blizu granice s Njemačkom. Policija je tom prigodom ubila dvojicu džihadista koji su se mjesec prije vratili iz Sirije. Belgijska tajna služba smatrala je da pripremaju napad na policijsku postaju.

Europske sigurnosne agencije strahuju da bi se indoktrinirani povratnici s bojišta u Siriji i Iraku mogli okrenuti napadima na domaće ciljeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara