Bez zatvora: Vrhovni sud osudio pomorca iz Splita na rad za opće dobro za 1300 tableta ecstasyja?!

Ilustracija: MUP

VRHOVNI SUD je prije dva tjedna konačno odlučio o žalbi Zlatka Kursena, 34-godišnjeg pomorca iz Splita, u veljači 2011. godine na splitskom Županijskom sudu u Splitu osuđenog na tri i pol godine zatvora zbog držanja radi prodaje 1.300 tableta ecstasyja sa znakom Mitsubishija.

Zahvaljujući stupanju na snagu novog blažeg Kaznenog zakona, koji propisuje bitno manju kaznu za ovo kazneno djelo, od godine do 12 godina zatvora, te olakotnim okolnostima na koje se pozvala obrana, Vrhovni sud smanjio je Kursenu kaznu na godinu dana zatvora, a onda je zamijenio radom za opće dobro u trajanju od 730 sati.

U milosti zakona

Novi Kazneni zakon primjenjuje se od početka 2013. godine, a u doba kada je Kursen osuđen bio je na snazi stari KZ koji je propisivao kaznu za ovo kazneno djelo od tri do 15 godina zatvora. Braniteljica je u doba pisanja žalbe, koja je na splitski Županijski sud zaprimljena ubrzo nakon objave presude, koncem ožujka 2011. godine, zatražila manju kaznu, ne i primjenu rada za opće dobro, koji se u to doba mogao izreći za kazne zatvora do pola godine. 

Vrhovni sud zakazao sjednicu nakon tri godine i tri mjeseca

Predmet je u travnju 2011. godine otpremljen ka Zagrebu i Vrhovnom sudu te doista nije jasno zbog čega sjednica nije zakazana do srpnja 2014. godine. Tri godine i tri mjeseca se čekalo. Razloga za žurbu, istina, nije bilo, jer je Kursen nakon objave nepravomoćne presude pušten iz pritvora, no ipak se radi o značajnom vremenskom razdoblju za odluku u jednom takvom banalnom slučaju. 

Vrhovni sud ocijenio je kako prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri valorizirao olakotne okolnosti poput iskrenog priznanja i kajanja te dotadašnje neosuđivanosti, a smatrali su da Kursenu treba dati puno blažu sankciju i zbog okolnosti da je u međuvremenu dobio sina.

Nisu mu ni sudili za 400 grama metiliranog derivata amfetamina

Kursen je, inače, već prije samog suđenja dobio mali, ali značajni bonus. Naime, prilikom pretrage iznajmljenog stana u Gundulićevoj ulici, osim ecstasyja, u hladnjaku je pronađeno i 400 grama metiliranog derivata amfetamina, koji u to vrijeme još nije bio na popisu zabranjenih tvari pa ga se nije moglo kazneno goniti i za to. Riječ je bila o relativno novoj vrsti droge koja je zabranjena u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji, ali ne i u Hrvatskoj. MUP je pokrenuo proceduru za uvrštavanje na popis.

Kursen se inače na suđenju branio da su ga stisli kamatari pa se morao nekako snaći...

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara