Bijes Palestinaca na sprovodu ubijenog tinejdžera: Policija ih zasula suzavcem i šok bombama

Bijes Palestinaca na sprovodu ubijenog tinejdžera: Policija ih zasula suzavcem i šok bombama

Foto: Hina

TISUĆE Palestinaca u petak su na pokopu tinejdžera, za kojeg vjeruju da su ga oteli i ubili ekstremno desni Židovi, uz bijesne povike "intifada, intifada" pozvali na novi ustanak protiv Izraela.

Tijelo 16-godišnjeg Mohammeda Abu Khudaire, zamotano u palestinsku zastavu, nošeno je ulicama njegove četvrti u Jeruzalemu, a bijesna povorka, koja je na izraelsku policiju bacala kamenje, bila je zasuta suzavcem, šok granatama i gumenim mecima. Bio je to, ističe Reuters, najžešći izraz neprijateljstva između dviju strana u posljednjih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema liječničkim izvorima, 15 demonstranata je hospitalizirano, a za sada nema dojava o uhićenjima.

Palestinski dužnosnici koji pokušavaju smanjiti napetosti poručili su da će spriječiti intifadu te da traže rješenje za krizu koja je buknula otmicom trojice izraelskih tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali 12. lipnja. Otkriće njihovih tijela u ponedjeljak izazvalo je sveopće žalovanje u Izraelu, a napetosti su došle do usijanja kada je u srijedu u istočnom Jeruzalemu otet Abu Khudair. Njegovo tijelo je nekoliko sati poslije pronađeno pougljenjeno u šumi na istočnom rubu grada.

Mnogi Palestinci, uključujući i predsjednika Mahmouda Abbasa, njegovu smrt pripisuju pripadnicima židovske krajnje desnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara