Bitno da se para vrti: Bankarski gigant HSBC povezan je s terorizmom i meksičkim narkokartelima?

Foto: AFP

ISTRAGA američkog Senata o aktivnostima bankarskog giganta HSBC-a pokazala je kako postoji opravdana sumnja da je ova međunarodna banka sa središtem u Londonu svojim poslovanjem potpomagala terorizam te je oprala velike količine novca za meksičke narkokartele i tako ga upumpala u američku ekonomiju.

Rezultati jednogodišnje istrage naglašavaju totalni nemar i kaos u međunarodnim strukturama ove banke, a bit će objavljeni tijekom današnjeg dana u izvješću na 340 strana.

"HSBC je koristio svoju američku podružnicu kao vrata u američki financijsku sustav za brojne druge podružnice iz svih krajeva svijeta. Svojim su klijentima omogućili dolarsko poslovanje, ali su pritom kršili brojne američke bankovne regule. SAD su izložili novcu meksičkih narkokartela, sumnjivim čekovima i lažnim sigurnosnim papirima. Kultura poslovanja u HSBC-u je zagađena već dugo vremena", kazao je senator Carl Levin.

Predmetom istrage bilo je i poslovanje HSBC-a u Saudijskoj Arabiji, posebno bankarenje s Al Rajhi bankom. Istraga je pokazala kako je ova banka imala veze s terorizmom, te je jedan od njenih osnivača navodno bio "mecena" al-Qaide. HSBC je stoga 2005. godine svojim podružnicama zabranio poslovanje s ovom bankom, ali je odluka promijenjena samo par mjeseci poslije nakon čega se suradnja nastavila kao i ranije. U izvješću Senata se navodi i suradnja s dvije banke iz Bangladeša koje se također povezuju s terorističkim organizacijama. "Manjak prikazane odgovornosti je dramatičan", kazao je Levin.

HSBC već mora SAD platiti odštetu od milijardu dolara zbog pranja novca

U istrazi se navodi i kako je HSBC uspješno premostio mnoga američka bankovna ograničenja koja se tiču zabrane transakcija koje potencijalno uključuju teroriste, trgovce drogom i odmetnute režime. Navodi se kako je preko američke podružnice ove banke u zadnjih sedam godina obavljeno preko 25.000 transakcija s Iranom, a riječ je o svoti od preko 19 milijardi dolara.

Kada je riječ o aktivnostima HSBC-a u Meksiku, u izvješću se navodi kako je iz meksičkih poslovnica u SAD prebačena ogromna količina novca, bez obzira na to što je Meksiko označen kao rizičan klijent. Packa je dodijeljena i američkom regulatornom tijelu koje nije posvetilo dovoljno pažnje sumnjivim transakcijama HSBC-a, od kojih su neke nedvojbeno imale veze s narkokartelima.

Na kraju valja podsjetiti kako je nedavno donesena presuda prema kojoj HSBC mora SAD-u platiti odštetu od milijardu dolara upravo zbog pranja novca između 2004. godine i 2010. godine. S obzirom na još brojne druge minuse koje je novo izvješće Senata dodijelilo HSBC-u, nema sumnje da će biti novih zahtjeva za odštetama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara