Bivši fratar Mark Dowd: Homoseksualnost je tempirana bomba u Katoličkoj crkvi, više od 50 posto svećenika je gay!

Bivši fratar Mark Dowd: Homoseksualnost je tempirana bomba u Katoličkoj crkvi, više od 50 posto svećenika je gay!

Foto: AFP

U INTERVJUU s CNN-ovom novinarkom Christiane Amanpour, bivši dominikanski fratar Mark Dowd, koji je i sam priznao da je gay, izjavio je da je barem pola, ako ne i više, svećenika u sjemeništima homoseksualne orijentacije te ocijenio kako je "homoseksualnost tempirana bomba u Katoličkoj crkvi".

"S jedne strane Crkva uči da je privlačnost prema istom spolu svojevrsna bolest, poremećaj - to su riječi kardinala Ratzingera iz 1986. godine! S druge strane znamo da je barem 50 posto svećenika homoseksualne orijentacije i da ih privlači isti spol", kazao je Dowd.

"Homoseksualci su masivno prezastupljeni unutar crkve"

Podsjetimo, Vatikan je jučer objavio da je škotski nadbiskup podnio ostavku, dan nakon što je britanski tisak objavio optužbe o desetljećima dugom nedoličnom ponašanju prema svećenicima. I talijanske novine su prošlog vikenda objavile najprljavije izvještaje o homoseksualnosti i ucjenama unutar crkvene hijerarhije, podsjeća CNN.

"Kada imate ovu kulturu tajnovitosti i krivnje i represije, imate i uvjete koji potiču potencijal za ucjenu i manipulacije. Homoseksualci su masivno prezastupljeni unutar Crkve", kazao je Dowd, koji se danas bavi novinarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politi: Ideja o gay lobiju je smeće

Poznati vatikanski novinar Marco Politi odbacio je tvrdnje Dowda, nazivajući ih smećem. Tvrdi da informacije o postojanju gay lobija, koje su tijekom vikenda objavili ugledni talijanski časopisi La Repubblica i Panorama, nisu istinite i da nitko nije vidio tajno izvješće Vatikana.

"Ovdje u Vatikanu postoje kardinali koji imaju ljubavne afere sa ženama i muškarcima. Ali ih skrivaju. Oni su liberali ili konzervativci, ali sigurno ne djeluju kao gay lobi", zaključio je Politi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara