Bivši pripadnici HVO-a osuđeni na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima

Bivši pripadnici HVO-a osuđeni na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima

Ilustracija: Arhiva

DVOJICA bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) osuđeni su u utorak pred Županijskim sudom u Mostaru na ukupno tri godine i četiri mjeseca kazne zatvora zbog zločina počinjenih tijekom rata nad bošnjačkim civilima zatočenim u logoru Dretelju kod Čapljine.

Kako je izvijestila Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina, sudsko vijeće županijskog Hercegovačko-neretvanskog suda osudilo je Miju Banovića na godinu i deset mjeseci, a Gojka Granića na godinu i pol za zlostavljanja zatočenih Bošnjaka

Bivši pripadnici Vojne policije HVO-a proglašeni su krivim da su tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1993. godine nečovječno postupali, premlaćivali i zlostavljali nekoliko zatočenih bošnjačkih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banović je civile tukao kundakom puške, drvenom palicom, lancem, šakama i nogama nanoseći im tako ozljede po svim dijelovima tijela. Prisiljavao ih je da što duže goli leže na ugrijanom betonu kako bi zadobili opekotine, te da tako ležeći gledaju u sunce. Prisiljavao ih je da jedni drugima skaču na stomak i međusobno se tuku, uslijed čega su oštećeni trpjeli teške patnje", rekao je predsjedatelj Sudskog vijeća Slavko Pavlović.

Obrazlažući presudu, sudac Pavlović je rekao da je olakšavajuća okolnost što su optuženi bili suizvršitelji zločina.

Na prvostupanjsku presudu županijskog suda sa sjedištem u Mostaru postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara