Bježao punih 17 godina: Uhićen posljednji osumnjičeni za napad nervnim plinom u Tokiju

Bježao punih 17 godina: Uhićen posljednji osumnjičeni za napad nervnim plinom u Tokiju

Foto: AFP

NAKON punih 17 godina potrage danas je napokon uhićen i posljednji član kulta "Aum Shinrikyo", odgovornog za napad nervnim plinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995. godine, u kojem je poginulo 13 osoba.

Katsuya Takahashi uhićen je u kafiću u Tokiju, a policija je potvrdila kako se uistinu radi o posljednjem bjeguncu kulta "Aum Shinrikyo", za kojim su tragali punih 17 godina. Osumnjičen je da je odvezao skupinu napadača do stanice podzemne željeznice, gdje je izvršen napad nervnim plinom. Poginulo je 13 osoba, a njih više od 6.000 je ozlijeđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna policija je uhvatila jednu pripadnicu "Aum Shinriykoa", Naoko Kikuchi. Nakon ispitivanja prikupili su nove informacije o Takahashiju te se odmah uputili prema njegovom radnom mjestu, gdje je radio pod lažnim imenom. Ipak, u posljednji im je tren pobjegao, nakon čega je tisuće policajaca krenulo u potragu.

Aum Shinrikyo isprva je počeo djelovati kao vjerska skupina koja u sebi objedinjuje elemente hinduizma i budista tijekom 1980.-ih, ali se uskoro razvila u paranoični kult opsjednut Armagedonom i "sudnjim danom". "Zaslužni" su za nekoliko velikih napada u Japanu, zbog kojih se njihovih 200 članova nalazi u zatvoru, dok ih je 13 osuđeno na smrtnu kaznu. Jedan od onih koji čeka smaknuće je i njihov vođa - Shoko Asahara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara