Blokirani ostaju bez povrata? "Ne postoji zakon po kojemu Porezna može zabraniti isplatu povrata poreza u gotovini"

Blokirani ostaju bez povrata? "Ne postoji zakon po kojemu Porezna može zabraniti isplatu povrata poreza u gotovini"

Foto: Hina

POREZNA UPRAVA je početkom godine pustila novu aplikaciju u pogon koja se ne podudara sa zakonom, tvrde u Udruzi Blokirani, ističući kako to znači da je njihova aplikacija protuzakonita. Ističu kako je njihova Udruga neslužbeno doznala od djelatnika Porezne, koji su dodaju, također zatečeni novom odlukom pa zbunjeno odgovaraju upitima očajnika koji su očekivali svoj povrat poreza, da ne znaju više kako raditi, da je riječ o grešci u računalnom programu.

"Aplikacija za verifikaciju povrata poreza nije u skladu s poreznom prijavom za 2015. godinu, u biti je, ali su u njoj zabranili stavljanje kvačice za isplatu u gotovini. I tako je, još jednom, ova nesposobna Vlada, "pogriješila" na štetu blokiranih građana koji su prije povrat poreza mogli podizati u pošti ili preko opunomoćenika, ali niti to više ne mogu od svibnja 2015.", rekla je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani.

Ministarstvo financija za Index je kako smo već pisali, tvrdilo da im je cilj spriječiti ovršenika da u slučaju blokade njegovog računa, raspolaže novčanim sredstvima, osim onih koji su izuzeti iz ovrhe, kako bi se omogućilo ovrhovoditeljima da naplate svoja potraživanja.

Porezna: Nema povrata u gotovini

“Mišljenja smo da se povrat poreza po godišnjoj prijavi ne može vršiti gotovinskim nalogom u slučaju kada je račun poreznog obveznika blokiran od strane Porezne uprave ili od strane bilo kojeg drugog vjerovnika, niti se u slučaju blokade njegovog računa može vršiti isplata više uplaćenog poreza na račun druge osobe, kojoj on ustupa pravo povrata”, stoji u odgovoru Porezne uprave.

U Udruzi Blokirani ističu kako ostaje veliko pitanje na koje iz države nema odgovora, a koje oni javno postavljaju "Koji se to zakon ili pravilnik promijenio s obzirom na to da se godinama, do svibnja 2015. povrat poreza vršio poštom, dakle gotovinom odnosno preko opunomoćenika, za sve građane RH, pa tako i za Blokirane?".

Naime tvrde kako se niti jedan zakon odnosno pravilnik se nije promijenio jer je upis broja opunomoćenika za svrhu povrata poreza, odnosno nečijeg tuđeg broja tekućeg računa ili povrat isplatom kroz gotovinu bila ustaljena praksa utemeljena u zakonu.

"Sam iznos povrata poreza nije naknada automatski zaštićena od ovrhe, ali prema trenutnim zakonima Porezna uprava, ako netko želi novac u gotovini doslovno mora isplatiti novac, prvenstveno u gotovini ili na neki neblokirani račun pošto je to praksa koju je do svibnja 2015. po aktualnim prijavama za povrat poreza bilo moguće ispuniti na poreznoj prijavi. Svaka drugačija odluka Porezne uprave je naprosto protuzakonita", kaže Kervatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blokirani: Zašto je Porezna preuzela ovlasti FINA-e

Udruga Blokirani se pita kada je i zašto Porezna uprava preuzela ovlasti FINA-e i kojim zakonom, ističući kako je očito da Porezna uprava trenutno obavlja posao FINE, što je, naglašavaju, čak i za Hrvatsku, protuzakonito, protuustavno.

"Porezna uprava niti po jednom članku Ovršnog zakona kao niti bilo kojeg drugog zakona ne može zabraniti isplatu u gotovini niti sama ima bilo kakvo pravo da po nekom svom zakonu dijeli Hrvatske građane na blokirane i neblokirane, pa nekome plati povrat poreza u gotovini, a nekome ne da, nekome na zaštićeni, a nekome ne isplati povrat poreza. Zašto bi Poreznu zanimalo da li netko duguje VIP-u, T-Comu? Po kojem to zakonu? To jednostavno nije njihov posao", kaže Kervatin.

"Zašto nezaposleni honorarac koji radi sezonski nema pravo na povrat"

Postojao je dodaje, prijedlog izmjene zakona i pravilnika o dohotku i isplati novca iz proračunskih sredstava po kojima bi se onemogućila isplata proračunskih sredstava u gotovini, na žiro račune, štedne knjižice nego isključivo na tekući račun građana.

"Kako su svi prijedlozi pali u vodu i 19.12.2014. službeno poništeni i od strane PU i ostalih institucija, niti jedan se zakon tako nije promijenio s obzirom za isplatu proračunskih sredstava u gotovini za 2015. i u ovom slučaju povrata poreza.

Kratko i jasno, da je pravilnik iz 12. mjeseca 2014. usvojen, onemogućavanje povrata poreza gotovinom bilo bi legalno, a ovako nije, nego postaje još jedna greška sistema na štetu najslabijima", kaže Kervatin.

Za kraj dodaje kako logika kaže da je povrat poreza retroaktivni obračun dohotka, retroaktivni obračun više uplaćenih poreza, koje je građaninu država već jednom obračunala i oduzela.

"Zašto neki nezaposleni honorarac koji radi samo sezonski i ima blokirane račune, nema pravo na povrat poreza", pita se ona i očekuje da im netko odgovori konkretno na postavljena pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara