Bloomberg: Hrvatski konzervativizam postaje nacionalizam, a socijaldemokracija neoliberalizam

Bloomberg: Hrvatski konzervativizam postaje nacionalizam, a socijaldemokracija neoliberalizam

Foto: Hina

HRVATSKA opozicijska kandidatkinja i bivša izvršiteljica NATO-a Kolinda Grabar Kitarović je osvojila predsjedničke izbore u Hrvatskoj i pojačala pritisak na vladajuću koaliciju ususret parlamentarnih izbora, piše u izvješću Blooomberga.

"Zemlja ostaje podijeljena," komentar je Žarka Puhovskog kojeg prenosi renomirana agencija.

"Sad je pitanje hoće li nova predsjednica nastaviti u tonu ujedinjenja i traženja konsenzusa. Pobjeda Kitarović zacijelo daje prednost Hrvatskoj demokratskoj zajednici na sljedećim parlamentarnim izborima," ocijenio je Puhovski.

Bloomberg navodi porazne gospodarske i ekonomske rezultate aktualne vlasti kao jedan od razloga koji su doprinijeli tijesnoj pobjedi Grabar-Kitarović ističući da se hrvatski BDP od 2008. godine sažeo za 12 posto dok se nezaposlenost u istom razdoblju udvostručila i iznosi 19.2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencija ističe i da je kandidatkinja HDZ-a pobijedila usprkos stranačkoj prošlosti koja nosi biljeg korupcije i čiji je bivši predsjednik Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu.

"Hrabra žena"

Hrvatska demokratska zajednica je Socijaldemokrate i njihove saveznike prošle godine pobijedila na nekolicini lokalnih izbora, kao i na izborima za Europski parlament, nastavlja izvješće.

Opisujući novu hrvatsku predsjednicu, Bloomberg piše da je ona biračima ponudila imidž "čvrste žene sa sela" koja zna voziti traktor, pomusti kravu i pucati iz puške.

"Program Grabar-Kitarović  je tek lista lijepih želja koje su na trenutke kontradiktorne," komentar je Vedrane Pribičević s kojim Bloomberg zaključuje svoje izvješće o drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

"Kao u drugim tranzicijskim ekonomijama, u Hrvatskoj vidimo zamjenu uloga. Konzervativizam Hrvatske demokratske zajednice je uglavnom sveden na nacionalizam i druga goruća pitanja, dok Socijaldemokrati podržavaju ekonomske i političke smjernice koje su liberalne," zaključuje Pribičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara