Bogata povijest Hrvatskog sabora

Bogata povijest Hrvatskog sabora

Foto: Dragan Matić/Cropix

KAD izvještavamo o Saboru uglavnom je riječ o burnim raspravama zastupnika koji često u svojim izlaganjima prijeđu granicu dobrog ukusa. Nerijetko usred te buke i galame, Saborom prolaze grupe turista. Njih ne zanimaju zakoni i saborske nesuglasice već bogata i zanimljiva povijest ove građevine.

Današnji izgled Sabora datira s početka 20. stoljeća, dok su posljednje veće preinake rađene u prvoj polovici 90-ih godina. No, vratimo se nekoliko stoljeća unatrag. Iako Sabor u Zagrebu zasjeda još od 13. stoljeća, sve do kraja 18. stoljeća nije bilo posebno namijenjene zgrade za održavanje sjednice pa su se one održavale posvuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najčešće su Sabori održavani u crkvama jer podsjećam, Sabor su činili predstavnici plemstva i crkve, ali i u velikaškim kućama, palačama, pa i na otvorenom, ako su vremenske prilike dopuštale", kaže nam savjetnica u službi za građane, Marija Krakić.

I to ne samo u Zagrebu već i drugim hrvatskim gradovima. No, kako se to pokazalo nepraktičnim, 1731. godine kupljena je kuća na Markovom trgu. Iste je godine međutim, stradala u požaru, pa je izgrađena saborska palača na sadašnjem mjestu Sabora, kojoj su se postepeno pripajale obiteljske kuće. "Njih se otkupljivalo kako je koja bila prodavana kroz sljedeće, gotovo stoljeće i pol. 1907. godine je otkupljena zadnja zgrada iz tog niza i tada su one spojene u jednu cjelinu, ovo što mi sada vidimo kao zgradu Hrvatskog sabora", otkriva Krakić.

Sama sabornica smještena je na prvom katu, ima 153 sjedeća mjesta, te tri galerije za uzvanike, novinare i posjetitelje. U svojim počecima Sabor je bio pravi predstavnik naroda. "Na galerije su mogli dolaziti svi građani, naravno, dok se ne bi popunilo i dok je bilo mjesta mjesta. To je trajalo samo do sljedeće izmjene saborskog Poslovnika, 1875. godine. Više se ta odredba ne spominje", pojasnila je savjetnica u službi za građane.

Uz prostorije za klubove zastupnika, Sabor ima osam dvorana, a tu su i četiri salona za protokolarne susrete. U prostoriji uz Veliku vijećnicu nalazi se i osam bista hrvatskih velikana, a tu je između ostalih detalja i kopija Bašćanske ploče. Dovoljno razloga da, ako već niste, i vi posjetite Sabor i naučite još puno toga o njegovoj bogatoj povijesti. To svakodnevno čine brojni građani i turisti. "Sa svojim interijerom i portretima u glavnoj dvorani Ante Starčevića sve je lijepo, na nivou, dostojno glavnog zakonodavnog tijela jedne Republike. Interijer i uređenje Sabora, sve ukupno je vrlo dojmljivo", kažu posjetitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara