Bogatiji od Švicarske: Apple prva tvrtka s tržišnom vrijednosti od 700 milijardi dolara

Bogatiji od Švicarske: Apple prva tvrtka s tržišnom vrijednosti od 700 milijardi dolara

Foto: Getty Images/Guliver image

APPLE je prva tvrtka koja je dostigla tržišnu vrijednost od 700 milijardi dolara. Odlične brojke dolaze nakon što je tehnološki gigant odlično poslovao na tržištu pametnih telefona, a uskoro pušta u prodaju i pametan sat, piše Bussines Insider.

Samo u posljednjem kvartalu Apple je prodao 74,5 milijuna iPhonea. Appleov izvršni direktor Tim Cook na konferenciji Goldman Sachs Tehnologija objasnio je razloge velikog uspjeha tvrtke.

"Mobilni sistem iOS se koristi u vašim automobilima, u vašem domu, u zdravstvu. To su sve važni dijelovi vašeg života", rekao je Cook.

"To nam sve pojednostavljuje život. Odlično nam je krenulo i u Kini, otvorili smo puno poslovnica. U cijelom svijetu imamo 20.000 novih trgovina", pohvalio se Cook i dodao da 50 milijardi prihoda dolazi od širenja tržišta prošle godine.

Uskoro u prodaji i pametan sat

Analitičar Brian White smatra da Apple ima još mjesta za napredak. "Budući da moćni iPhone ide odlično, a u travnju izlazi Appleov sat, vjerujemo da se tvrtka ima čemu nadati u bliskoj budućnosti", napomenuo je White.

Apple je po tržišnoj vrijednosti daleko ispred kompanije na drugom mjestu liste, naftnog giganta Exxon Mobila, vrijednog oko 382 milijarde.

Analitičari predviđaju i sve veće prihvaćanje Appleovog sistema plaćanja po kojem se kupnja obavlja jednim klikom na iPhoneu.

Apple će uskoro uložiti čak 848 milijuna dolara za uvođenje solarne energije u svoje centre. Cook je taj projekt nazvao "najvećim, najhrabrijim i najambicioznijim Appleovim projektom ikad".

Bogatiji od Švicarske

Za usporedbu, BDP jedne Švicarske godišnje iznosi 685 milijardi dolara. Apple je 'bogatiji' i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela... Na rang listi država poredanih po BDP-u, Apple bi zauzeo 20. mjesto, odmah iza Turske i Saudijske Arabaije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara