Bombaški napadi diljem Bagdada, ubijeno 26 osoba

Bombaški napadi diljem Bagdada, ubijeno 26 osoba

Foto: Hina

DVADESET šest osoba poginulo je u subotu u eksploziji pet autobomba u većinski šijitskim četvrtima u Bagdadu, izvijestili su policija i medicinske službe.

U prvom napadu bombaša samoubojice poginulo je sedam osoba na policijskoj kontrolnoj točki u okrugu Abu Dširu, na jugu iračke prijestolnice, rekli su izvori.

U četirima ostalim eksplozijama autobomba poginulo je 19 osoba: jedna u okrugu Bajai na jugozapadu Bagdada, jedna u zapadnom okrugu Džihadu i dvije u Kadimiji, na sjeveru, gdje je najveće šijitsko svetište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojska i šijitska milicija zajedno pokušavaju potisnuti sunitske pobunjenike koji su prošlog mjeseca osvojili sjeverni Irak i došli 70 kilometara nadomak Bagdada.

Borbe zaoštrile političku krizu

Pobunjenici su u utorak odbili vojnu ofenzivu za ponovno zauzimanje Tikrita, na sjeveru zemlje. Vojska se morala povući južno od tog grada na obalama Tigrisa.

Borbe su zaoštrile političku krizu u Bagdadu gdje šijitski premijer Nuri al Maliki tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora pokušava formirati vladu usprkos protivljenju sunita, Kurda i nekih šijita.

Šijitski vjerski vođe u Iraku i zapadne sile tražili su od iračkih političara da prevladaju razlike i dogovore se o novoj vladi nacionalnog jedinstva kako bi zaustavili pobunu i spriječili raspad Iraka po etničkim i vjerskim granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara