Borba protiv mafije: Rusi donijeli zakon protiv pranja novca

Foto: Guliver Image/ Getty Images

RUSKE su vlasti odlučile slijediti europsku praksu i stati na kraj pranju novca i utajama poreza. Cilj je ograničiti privatnost banaka i njezinih klijenata. Stručnjaci vjeruju da će novi zakoni Rusiju približiti "civiliziranom svijetu". 

Istražitelji će po novom zakonu moći dobiti izvješća o bankovnim transakcijama te računima privatnih osoba i tvrtki. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je amandman zakona na kraju prošlog mjeseca. Oba parlamentarna doma potom su odobrili zakon, prenosi Russia Beyond the Headlines. Tako će se i u Rusiji moći voditi efikasnija borba protiv pranja novca i utaje poreza. 
 
Drugi amandmani zakona imaju za cilj sprječavanje iznošenja prljavog novca iz Rusije. Zakon također omogućuje zamrzavanje računa privatnih i pravnih osoba za koje postoje sumnje o terorističkim aktivnostima. Banke koje ne budu primjenjivale novi zakon bit će kažnjene financijski ili administrativnim sankcijama.
 
Ovakvi zakoni vrijede u većini europskih zemalja. Europa se, naime, u posljednje vrijeme mnogo odlučnije bori protiv utaje poreza. Čak i Švicarska, simbol bankarske privatnosti, ima namjeru pooštriti zakone kako bi se kaznili svi koji pokušavaju prevariti svoje države. 
 
Zakon je izazvao žestoke rasprave u ruskom parlamentu jer neki zastupnici misle da se radi o povredi prava na financijsku privatnost. Ipak, većina se stručnjaka slaže da će zakon u konačnici polučiti isključivo pozitivne rezultate. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara