Borba protiv ovisnosti: Na tržištu puno droge kojoj se ne zna sastav

Borba protiv ovisnosti: Na tržištu puno droge kojoj se ne zna sastav

Foto: Ilustracija

TREND zlouporabe droge u padu je u cijelog Hrvatskoj. No, raste broj ovisnika o alkoholu, kocki, klađenju i internetu, istaknuli su stručnjaci povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Među mladima postoje sve rizičniji trendovi opijanja. Gotovo polovica dječaka i svaka četvrta djevojčica u dobi od 15 godina izjavljuju da su se napili dva ili više puta.

"Dolazimo do paradoksa da su djevojčice koje žive u Gradu Zagrebu, vjerojatno zahvaljujući općenito nekakvom osjećaju da su samouvjerenije, zapravo rizičnije od djevojčica u nekim drugim područjima Hrvatske i da se ti trendovi nastavljaju. Konkretno, cure u Gradu Zagrebu piju čak i više nego u drugim dijelovima Hrvatske", otkriva voditeljica službe za školsku medicinu, Marina Kuzman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je kako je svaka akcija prevencije vrijedna truda. Trend opijanja među mladima pokušava se spriječiti edukacijom, osnaživanjem ličnosti i samopouzdanja mladih. No, to nije dovoljno, poruka društva mora biti da je to ilegalno, ističe Kuzman.

"Ako se u našim zakonima izrijekom govori da maloljetnici ne smiju dobiti piće u kafiću, da se maloljetnicima piće ne smije prodati, onda je moje veliko pitanje, zašto se ti zakoni kod nas klimavo provode", kaže Kuzman.

Što se tiče 'teških', psiho-aktivnih droga, situacija u Hrvatskoj je dobra. Novih heroinskih ovisnika u Hrvatskoj u zadnjih deset godina je tri, a u Zagrebu četiri puta manje. Ali to ne znači da ovisnika nema, nego se mora promijeniti prikupljanje podataka. "Danas imamo situaciju da je na tržištu puno tvari, kojima ne znamo potpuni sastav, koji možda u svom sastavu imaju one tvari koje još uvijek nisu na listi ilegalnih tvari, da se prodaju internetom i da ne znamo što mladi uzimaju", upozorava Kuzman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara