Borbe bjesne istokom Ukrajine: "Cijelim putem su pucali na nas, iz strojnica i raketnih bacača"

Borbe bjesne istokom Ukrajine: "Cijelim putem su pucali na nas, iz strojnica i raketnih bacača"

Foto: FAH

BORBE na istoku Ukrajine bjesne danas unatoč naporima Europe da oživi netom potpisano primirje, samo dan nakon što su proruski separatisti istjerali tisuće ukrajinskih vojnika iz strateškog grada Debalceva.

Zapadne države ne odustaju od primirja postignutog prošli tjedan, iako su ga pobunjenici prekršili kako bi zauzeli to strateško željezničko čvorište.

Tisuće opkoljenih ukrajinskih vojnika jučer se povuklo iz grada, u jednom od najtežih poraza vlade u Kijevu u ratu koji je u deset mjeseci odnio više od 5000 života.

Europski i američki dužnosnici nadaju se da bi prekid vatre mogao zaživjeti sada kada pobunjenici koji se bore za teritorij što ga Kremlj naziva "Nova Rusija" smiruju borbene aktivnosti nakon ostvarivanja glavnoga cilja u Debalcevu.

No, topništvo se i u četvrtak čuje oko toga grada, a ukrajinska vojska izvijestila je da su njezini vojnici napadnuti na još nekoliko mjesta.

Reutersov novinar u Vuhlehirsku, uporištu pobunjenika kod Debalceva, kaže da granate još uvijek padaju na okolno područje, iako nešto manje nego proteklih dana.

U Artemivsku, gradu pod vladinom kontrolom u koji su se ukrajinski vojnici sklonili nakon napuštanja Debalceva, vojnici prepričavaju kako su se našli pod vatrom dok su se povlačili u srijedu.

"To se ne može opisati, cijelim putem su pucali na nas"

"To se ne može opisati. Cijelim putem su pucali na nas, iz strojnica i raketnih bacača. Koriste svo moguće oružje", rekao je vojnik Vadim iz ukrajinske 30. brigade.

Lokalni vojni zapovjednici prenose da su pobunjenici iz minobacača gađali položaje ukrajinske vojske nešto sjevernije, bliku obalnog grada Mariupolja i da ondje gomilaju svoje snage.

"Upravo je u tijeku minobacački napad na Širokine", rekao je jedan zapovjednik govoreći o selu 30 kilometara istočno od Mariupolja, grada na obali Azovskog mora.

Mariupolj je s oko 500.000 stanovnika najveći grad pod vladinom kontrolom u pobunjenim pokrajinama i Kijev strahuje da će ga pobunjenici pokušati osvojiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara