Brahimi podnio ostavku na mjesto posrednika UN-a za Siriju

Brahimi podnio ostavku na mjesto posrednika UN-a za Siriju

Foto: FAH

POSREDNIK UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi dao je ostavku i svoj položaj napušta krajem svibnja, priopćio je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"S velikim sam žaljenjem prihvatio zahtjev Brahimija da napusti svoj položaj 31. svibnja", kazao je prvi čovjek UN-a na konferenciji za novinare u nazočnosti samog Lakhdara Brahimija.

Ban Ki-moon je kazao da Brahimijev nasljednik još nije izabran. "Dajte mi vremena da pronađem osobu koja odgovara tom položaju", rekao je glavni tajnik UN-a. Brahimi je kazao da s "tugom napušta svoj položaj" dok je Ban ki-moon optužio obje strane u Siriji, vladu i naoružanu oporbu, za neuspjeh glede okončanja sukoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovo od njih tražim da razmisle o svojoj budućnosti, to je njihova zemlja", rekao je Ban i poručio da je UN tamo da bi pomogao. Dodao je, međutim, da "nismo uspjeli ostvariti napredak prema političkom rješenju" sukoba u Siriji.

Zahvalio se i odao priznanje Brahimijevim diplomatskim naporima, posebice organiziranju pregovora u Ženevi, te njegovoj "velikoj strpljivosti i ustrajnosti", usprkos misiji koju je ocijenio "gotovo nemogućom".

Brahimi će se kasnije sastati s veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a. Taj alžirski diplomat je bio imenovan međunarodnim posrednikom za Siriju u kolovozu 2012., preuzevši dužnost od Kofija Annana koji nije uspio uspostaviti prekid vatre između režima i pobunjenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara