Branitelji poručuju Dačiću: Platite štetu i prestanite maštati Veliku Srbiju

Branitelji poručuju Dačiću: Platite štetu i prestanite maštati Veliku Srbiju

Foto: FAH

NIZOM komemorativnih skupova u zapadnoj Slavoniji obilježava se 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Bljesak, a središnja komemoracija održana je danas kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u nazočnosti obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatskoga državnog vrha.

U akciji Bljesak su tijekom 31 sata 32 postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile 500 četvornih kilometara okupiranoga hrvatskoga državnog teritorija, te uspostavile promet auto-cestom i željeznicom od zapada ka istoku zemlje, ali i nadzor na južnim dijelovima hrvatske granice.

Tom prigodom, oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42, a ranjena 162 branitelja.

Vijenac su kod središnjeg križa Spomen-parka hrvatskih vitezova položila djeca i roditelji poginulih u Bljesku, a zajednički vijenac Republike Hrvatske položili su - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominović.

Nakon polaganja vijenaca zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Polaganju vijenaca nazočili su i podpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, te ministri Mirando Mrsić, Predrag Matić, Tihomir Jakovina, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, te saborski zastupnici, među kojima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks.

Dačić: Za srpske žrtve pravda je spora i nedostižna

Za Srbe stradale u operaciji "Bljesak" pravda je spora i nedostižna, ocijenio je srbijanski vicepremijer Ivica Dačić na 19. godišnjicu oslobađanja hrvatskog teritorija zapadne Slavonije koju Srbija obilježava komemoracijom za poginule srpske žrtve, prenose agencije.

Za Dačića je neshvatljivo da se godinama govori o borbi protiv ratnih zločina, no da za "akciju u kojoj je stradalo više tisuća ljudi, a velik broj je protjeran, malo je odgovornih za to procesuirano", prenosi Tanjug.

"To je dokaz da pravda ipak nije u svemu, kako se kaže u poslovici, spora, ali dostižna. Ona je u ovom slučaju bila spora i nedostižna", rekao je Dačić novinarima.

Nijedan srbijanski dužnosnik nije prisustvovao parastosu za srpske žrtve u crkvi sv. Marka u Beogradu.

Pavković poručio Dačiću: Ne maštajte i dalje - veliku Srbiju

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) Mladen Pavković poručio je prvom potpredsjedniku i ministru vanjskih poslova u Vladi Republike Srbije Ivici Dačića da se okrene budućnosti i prestane maštati Veliku Srbiju.

Nakon Dačićeve današnju izjave da je u vojnoj operaciji "Bljesak" iznimno malo Hrvata procesuirano za zločine koji su tom prigodom učinjeni nad Srbima, te da je pravda u ovom slučaju za Srbe spora i nedostižna, Pavković je istaknuo kako bi Dačić trebao znati da je agresiju na Republiku Hrvatsku počinila bivša Jugoslavija, a današnja Srbija, zajedno sa svojim saveznicima, te da je JNA isključivo bila na strani agresora,

U priopćenju je, među ostalim, ocijenio da današnja izjava prvog potpredsjednika srbijanske vlade i ministra vanjskih poslova ne doprinosi normaliziranju stanja u regiji.

"Okrenite se budućnosti, kažite istinu, zamolite oprost u ime svoga naroda, platite ratnu i inu štetu i ne maštajte i dalje - Veliku Srbiju", poručio je Dačiću predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

Pavković je naveo i kako je neshvatljivo da na takve izjave najviših srpskih političkih dužnosnika "uopće ne odgovaraju najviši hrvatski političari, kao da se to njih ne tiče".

Savo Štrbac: Ispada da srpske žrtve nisu vrijedne

Parastosu je bio nazočan predsjednik Dokumentacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac koji je ustvrdio da su sudovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu te Međunarodni sud za ratne zločine u den Haagu pokazali da su im srpske žrtve manje vrijedne.

"Ispada da srpske žrtve nisu vrijedne", rekao je Štrbac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srbi su žrtve lošeg imidža u međunarodnoj zajednici, drži Štrbac i poručuje da tu "holivudsku" sliku o Srbima kao "lošim momcima" treba ispraviti.

Sudovi u susjednim zemljama i u den Haagu za zločine nad Srbima uglavnom su izricali oslobađajuće presude, a ako su kazne i bile izricane bile su minimalne i "uvreda su za žrtve", rekao je Štrbac, a prenosi agencija Beta.

Protutužbom Srbije protiv Hrvatske za genocid obuhvaćeni su "Bljesak, " Oluja", Maslenica, "Medački džep" i "Miljevački plato", nabrojao je Štrbac akcije oslobađanja hrvatskog teritorija.

Veritas: Poginulo ili nestalo 283 Srba

Beta prenosi da je prema podacima "Veritasa" u Bljesku izbjeglo više tisuća hrvatskih Srba, da je poginulo ili nestalo 283 Srba, od kojih 104 civila i 11 policajca.

Među žrtvama, je prema podacima Veritasa, 55 žena, 11 malodobnih osoba i 73 osobe starije od 60 godina.

U zadnje četiri godine ekshumirano je 145 posmrtnih ostataka iz masovnih i pojedinačnih grobnica, od čega je 79 identificirano.

Postrojbe Hrvatske vojske počele su 1. svibnja 1995. vojno-redarstvenu akciju Bljesak kojom su oslobodile 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija što su ga gotovo četiri godine u okupaciji držali srpski pobunjenici, pristaše velikosrpske agresije.

Karamarko o Vladi: Hrvatsko gospodarstvo je pred kolapsom zahvaljujući njima

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je danas "19. obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem".

"To je prelomna akcija Hrvatske vojske i hrvatske države, gdje je na najbolji način pokazano da se Hrvatska vojska i hrvatska država ne bori iz razloga mržnje, nego iz razloga da uspostavi slobodu, samostalnost svoje države i slobodu svim građanima Hrvatske. Mislim da je to do danas ostalo kao vrijednost. Akcija Bljesak, osim što je oslobodila dio zemlje, pokazala je sposobnost Hrvatske vojske i odlučnost da oslobodi cijelu zemlju", rekao je Leko.

Premijer Milanović naglasio je kako je vojno-redarstvena akcija Bljesak bila veliki dan za Hrvatsku. Na ovo smo ponosni. Velika hvala svima koji su dali i najmanji doprinos, a onima koji su dali živote njima se, ustvari, ne možemo zahvaliti i njihovim obiteljima, kazao je.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je "današnji dan - dan je kad se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, u obrani naše slobode, demokracije, naše države. Zahvalni smo svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život, svoje zdravlje za obranu domovine."

Na upite novinara što bi trebalo napraviti u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji za Hrvatsku, Josipović je odgovorio da se "pokušalo i pokušavat će se i dalje", dodavši kako je uvjeren da će se uspjeti.

"Mislim da Hrvatska ima dobru perspektivu. Jučer sam došao iz Turkmenistana i tamo je naše gospodarstvo pokazalo da ima šta ponuditi. Vrlo konkretne stvari su dogovorene i nadam se da kao smo se uspjeli tamo pokazati, znam da će se to dogoditi i u samoj Hrvatskoj i da ćemo imati što ponuditi i našim građanima, a i međunarodnoj zajednici", kazao je.

Na pitanje nedostaje li u Hrvatskoj optimizma Josipović je rekao da teška vremena dugo traju, no, dodao je, "ja uvijek ističem da je optimizam mirodija bez koje nema uspjeha i zato želim da pogledamo prvo one kojima je teško, a posebice one gospodarstvenike koji su uspješni. Ima uspješnih. Vjerujte ja obilazim često gospodarske subjekte, i ima onih za koje se malo zna, koji uspješno posluju, koji plaćaju poreze, plaće radnicima, a što je posebno važno, ostvaruju i dobar prihod. Takvi trebaju biti uzor. I država treba učiniti sve da potakne one koji znaju, mogu i hoće jer takvih ima u Hrvatskoj", zaključio je.

Na pitanje i konstataciju novinara da se u Okučanima teško živi, a ovdje političari dolaze jednom godišnje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako se "nažalost u cijeloj Hrvatskoj teško živi jer kretanja u gospodarstvu i pokazatelji govore da je hrvatsko gospodarstvo pred kolapsom zahvaljujući nečinjenju ove Vlade u dvije i pol godine".

"Oni zapravo ne čine, bave se aferama, bave se sami sobom, sinekurama, namiještanjima svojih kumova i prijatelja", rekao je Karamarko, dodavši da se ipak, na obljetnicu Bljeska, kojim se oblježava početak oslobađanja Hrvatske od velikosrpske okupacije, ne treba baviti lošom Vladom.

"Ovo je presvečani i prevažan dan za sve nas da bismo se bavili lošom Vladom i jednom lošom epizodom u povijesti naše države, a to je upravo njihov mandat. Na današnji dan počela je velika akcija Bljesak. Počelo je oslobođenje Hrvatske od velikosrpske četničke okupacije i doista moramo biti ponosni; moramo se sjećati svih tih naših prijatelja, domoljuba, branitelja, posebno onih koji su živote dali za slobodu Hrvatske", rekao je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara