Branko Grčić: Za razvoj otoka ulažemo milijardu i pol kuna na godinu i to se neće smanjivati

Branko Grčić: Za razvoj otoka ulažemo milijardu i pol kuna na godinu i to se neće smanjivati

Foto: Hina

MINISTAR regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je danas na Korčuli da se neće smanjivati državna potpora razvoju otoka koja na godinu, po njegovim riječima, iznosi oko milijardu i pol kuna.

"Godišnja potpora razvoju otoka kroz različite resore Vlade iznosi oko milijardu i pol kuna. Nikakve redukcije i uštede na račun otoka niti u idućem razdoblju neće se dogoditi. Otoci će i dalje uživati kvalitetnu potporu države za njihov razvoj", rekao je danas na Korčuli ministar Grčić nakon konstituirajuće sjednice Otočnog vijeća, savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova čiji je on predsjednik po dužnosti.

Istaknuo je kako mu je drago da je postignuta visoka razina suglasnosti u vezi s namjerama Vlade da zadrži Zakon o otocima bez obzira na promjene sadašnjega Zakona o regionalnom razvoju.

Slijediti europske primjere

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Otočnog vijeća govorili smo i o učincima provedbe Zakona o otocima na razvoj otoka, rekao je Grčić i dodao da razvoj otoka sve više treba temeljiti na korištenju EU fondova.

"Iznijeli smo niz primjera drugih europskih zemalja o različitim projektima koji su se realizirali na otocima, a koji su praktički pridonijeli bitnoj promjeni razvojnih karakteristika otoka u tim zemljama", objasnio je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao kako su za razvoj otoka važne i mjere koje se odnose na njihovo prometno povezivanje s kopnom.

Izaslanik Primorsko-goranske županije Đanino Sučić izvijestio je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Otočnog vijeća da je u to vijeće uključeno svih šest saborskih zastupnika s otoka te predstavnici ministarstava regionalnog razvoja i EU fondova, pomorstva, prometa i infrastrukture, turizma te poljoprivrede.

Pitka voda će se dostavljati temeljem broja članova obitelji

Prihvaćen je zaključak da se ubuduće pitka voda na otoke dostavlja na temelju broja članova obitelji, a ne jednaka količina za svako kućanstvo kao što je dosad bio slučaj, rekao je Sučić za Hinu. Po njegovim riječima, u raspravama su se čule i primjedbe da neki nerazvijeni otoci koji administrativno pripadaju gradovima, kao što je slučaj na šibenskom području, dobivaju nezasluženo visok indeks razvijenosti što ih limitira u dobivanju novca iz EU fondova. Istaknuta je i potreba da poticajna financijska sredstva na otoke trebaju stizati prije - u ožujku, a ne u lipnju, dodao je Sučić.

Upozorio je na problem alohtone divljači na nekim otocima, kao što su primjerice divlje svinje na Cresu i Krku koje čine štetu poljoprivrednim proizvođačima. "Potrebna nam je pomoć države da takvu divljač maknemo s otoka", rekao je Sučić.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić rekao je u izjavi za Hinu kako je pozitivno što je danas, nakon gotovo dvije godine, napokon konstituirano Otočno vijeće "pod ingerencijom sadašnje vlade".

"Važno je da Otočno vijeće u novom sazivu konačno profunkcionira", rekao je Barić i najavio sjednicu Otočnoga sabora za utorak, 19. studenoga, u Dubrovniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara